Linkovi

Švajcarska ekonomija najkonkurentnija u svetu


Poslovni lideri više ne smatraju da je američka ekonomija najkonkurentnija u svijetu. Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma za 2009/10, prvo mjesto preuzela je Švajcarska.

Sjedinjene Države izgubile su čelnu poziciju zbog, kako se ističe u istraživanju, uloge u svjetskoj finansijskoj krizi i sve veće zaduženosti. Švajcarska je pohvaljena zbog održavanja relativno stabilne ekonomske sredine, iako su najveće banke bile teško pogođene ekonomskom krizom. Singapur je zauzeo treće mjesto, dok je poslije Švedske, četvrte na listi najkonkurentnijih ekonomija svijeta, Danska, koja je za godinu dana skliznula dva mjesta. Dansku prate Finska, Njemačka, Japan, Kanada i Holandija. Najveće ekonomije u razvoju, poput Kine, Brazila i Indije zabilježile su poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, dok je Rusija sa 51. pala na 63.mjesto.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije najbolje pozicionirana je Slovenija koja se popela za pet mjesta, na 37. poziciju, dok se Crna Gora sa 65. uzdigla na 62. mjesto. Hrvatska je sada 72. nakon što je u poređenju sa prethodnom godinom pala za čak 11 mjesta, a Makedonija je "skočila" pet mjesta, na 84. Srbija je na 93. mjestu u odnosu na 85-o prošle godine. Ispod Srbije su Albanija na 96. mjestu u odnosu na 108-o prethodne godine i Bosna i Hercegovina koja je 109. a bila je 107. Istraživanje je obuhvatilo 133 zemlje, a ocjenjivani su, između ostalog, rad vlade, saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura, otvorenost za inovacije i zaštita intelektualnih prava.

XS
SM
MD
LG