Linkovi

Godišnjica početka najgore finansijske krize


Američka vlada je prije godinu dana preuzela kontrolu nad dvije najveće finansijske institucije u zemlji, što je označilo početak najgore finansijske krize poslije perioda Velike Depresije. Preuzimanje hipotekarnih giganata Feni Me i Fredija Meka uslijedilo je nakon što su te kompanije prijavile ogromne gubitke zbog loših zajmova i pada cijena nekretnina.

Sedmicu kasnije, 15. septembra, bankrotirala je jedna od najvećih finansijskih institucija na Vol Stritu, Liman Braders. Krah te kompanije potresao je bankare, zvaničnike i investitore i doveo do jednog od najvećih padova berzanskih indeksa u američkoj istoriji.

Nastupila je globalna kriza povjerenja. Banke su počele sve manje da pozajmljuju, investitori su povlačili novac sa tržišta, a ekonomska aktivnost je usporena. Ekonomski zvaničnici su pokušali da podstaknu pozajmljivanje, smanjivanjem kamatnih stopa, davanjem hitnih kredita bankama i preduzimanjem ostalih mjera za spasavanje posustalih banaka, fondova i drugih finansijskih institucija.

Nakon godinu dana, veliki broj privreda se oporavlja, ali je stopa nezaposlenosti i dalje visoka u mnogim državama, dok će u Sjedinjenim Državama vjerovatno nastaviti da raste.

Agencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj u međuvremenu je zatražila strožiju regulaciju globalnih finansijskih tržišta, ističući da je za finansijsku krizu odgovorna pretjerana deregulacija i nepotrebno preduzimanje rizika.

XS
SM
MD
LG