Linkovi

El Baradej odbacio optužbe da sakriva dokaze protiv Irana


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej kazao je da su razgovori tog tijela i Irana o kontroverznom nuklearnom programu zapali u ćorsokak.

El Baradej je u Beču, na sastanku Upravnog odbora, dodao da Iran mora ponovo da uspostavi dijalog sa agencijom kako bi bila razriješena sva sporna pitanja. Takođe je naglasio da Teheran nije dozvolio temeljnu inspekciju svojih nuklearnih postrojenja i da nije ispoštovao zahtjev Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma. Međunarodni zvaničnik je odbacio i optužbe da sakriva dokaze koji pokazuju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje. On je naveo da su tvrdnje, koje su uglavnom iznijeli francuski i izraelski zvaničnici, neosnovane i politički motivisane.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u međuvremenu je u Teheranu kazao da Iran neće pregovarati o svom pravu da razvije nuklearnu tehnologiju. Ahmadinedžad je na konferenciji za novinare naglasio da je, sa iranskog stanovišta, pitanje nuklearnog programa zaključeno. Takođe je rekao da će Iran razgovarati o saradnji u pogledu upotrebe nuklearne energije u mirovne svrhe.

XS
SM
MD
LG