Linkovi

Ren: Island najbliži članstvu u EU


Iako se u Briselu naglašava da je integracijski proces jednak za sve, ipak se dodaje da je Island izuzetak jer, za razliku od država Zapadnog Balkana, već ima prednost višegodišnjih bliskih veza sa Unijom, što, prema komesaru za proširenje, znači da je već prešao dvije trećine puta prema punopravnom članstvu.

Pred posjetu evropskog komesara za proširenje Islandu, kao zemlji koja je od ovog ljeta i zvanično podnijela aplikaciju za evropsko članstvo, u Briselu se podsjeća na sličnosti i razlike tog sjevernog susjeda sa zapadnobalkanskim državama koje već neko vrijeme sa više ili manje uspjeha prelaze integracijski put. Tako sam komesar ukazuje da jeste riječ o procesu koji je jednako dug za sve, ali da nisu svi na istim polaznim pozicijama.

"Rekao bih da je najbolji način da opišem trenutnu poziciju Islanda u odnosu na ostale kandidatske zemlje i potencijalne kandidate, da kažem da je, zahvaljujući svojim dubokim demokratskim korijenima, članstvu u evropskom ekonomskom prostoru i prostoru Šengena, Island negdje pri kraju maratona, izmedju 35. i 40. kilometra, dok su zemlje Zapadnog Balkana na pola puta, sa izuzetkom Hrvatske koja je prilično odmakla. Ovo jednostavno zato što Island već ispunjava namanje dvije trećine evropskih zakonskih normi. Naravno, oni koji trče maraton kažu da su kilometri, nakon 35. sve do cilja na 42. kilometru, najteži. Ovo kažem zato da se ne potcijene izazovi koji stoje pred Islandom, već da kažem da je Island do sada već učinio značajan dio posla u poredjenju sa ostalim kandidatima i potencijalnim kandidatima".


Međutim, sudeći prema posljednjim istraživanjima, nisu svi, čak ni većina Islanđana, raspoloženi da se sutra nađu u okviru EU. Čak 48 i po odsto stanovnika ovog sjevernog ostrva je protiv evropskog članstva, dok ih je za oko 35 posto. Od proljeća do ljeta ove godine, raspoloženje Islanđana protiv Unije je poraslo za punih 10 posto, kažu istraživanja.

Dok je prema političkom sporazumu unutar islandskih partija dogovoreno da sam pristup Uniji odluče stanovnici ostrva, sa evropske strane se podsjeća da je značajan evropski novac potrošen u bankrotu islandskih banaka, što je činjenica preko koje neki ne mogu olako preći. Tako holandska vlada uslovljava prijem Islanda u evropsko društvo vraćanjem oko 1,3 milijarde eura uloženih od strane Holandije u islandsku banku. U isto vrijeme, London je odustao da na sličan način ucjenjuje Rejkjavik. Island, naime, Velkoj Britaniji duguje dvostruko veću sumu- 2,6 milijardi eura.




XS
SM
MD
LG