Linkovi

SAD obeležavaju Dan rada


Američki nacionaloni praznik Dan rada se obeležava više od stotinu godina. Praznik je posvećen američkim radnicima kojih ima više od 150 miliona, a najvećim delom se provodi u dokolici i odmoru.

Za većinu Amerikanaca, Dan rada je više igra nego rad. Provodi se u igrama loptom sa porodicom i prijateljima, izletima, uživanju na plaži ili bazenu – rashlađivanju. Dan rada po tradiciji označava završetak letnjih odmora.

Procenjuje se da je ovog prazničnog vikenda, 39 miliona Amerikanaca krenulo drumovima i avionima. To je otprilike šest miliona manje nego prošle godine. Za mlade, praznik takođe označava da je školska godina počela ili upravo počinje.

Amerika je prvi put obeležila Dan rada paradom u Njujorku, septembra 1882. Kongres je proglasio Dan rada nacionalnim praznikom 1894. Njime se slavi američki radnik, organizovani rad i pokret koji je doveo do ukidanja dečjeg rada i obezbedio radnicima prava. I danas se širom zemlje održavaju parade i manifestacije koje često privlače i političare koji se nadaju da će privući pristalice i glasače.

„Pozdrav svima. Ovo je vikend Dana rada, na koji ne slavimo samo kraj leta. Takođe odajemo počast vrednim muškarcima i ženama koji su stvorili ovu zemlju i američkom pokretu rada koji se neumorno bori da poboljša radničke nadnice, povlastice i uslove rada. Ameriku su izgradili njeni radni ljudi, mada se naši radnici danas bore da opstanu u ekonomiji koja više ne radi za njih.“

To je prošle godine rekao predsednički kandidat Barak Obama. Ovog Dana rada, predsednik Obama i Amerika se i dalje bore sa američkom ekonomijom koja možda pokazuje neke znake oporavka. A svi koji ovih prazničnih dana mogu da se odmore, opraštaju se od leta i spremaju da se vrate na posao.

XS
SM
MD
LG