Linkovi

Obama na Dan rada promovisao reformu zdravstvene zaštite


Danas je u Americi praznik, Dan rada, ali nema odmora za predsednika Obamu, koji počinje možda ključnu nedelju svog predsednikovanja. On se nada da će u sredu ponovo steći prednost u bici za reformu zdravstvenog osiguranja – govorom koji će prenositi nacionalna televizija. Prdsednik je tu temu pomenuo i u današnjem prazničnom govoru u Sinsinatiju u Ohaju.

U govoru uoči svog izlaganja na zajedničkoj sednici oba kongresna doma u sredu, predsednik Obama je članovima Američke federacije radničkih sindikata, na današnji praznik, ponovio da želi da reformiše zdravstveno osiguranje.

Imam u vidu reformu koja će doneti stabilnost i sigurnost svima koji danas imaju osiguranje. Da nikada više ne biste morali da brinete šta će se dogoditi bez osiguranja. Ako ostanete bez posla, ili promenite posao, ili se razbolite...“

Tokom kampanje i predsednikovanja, Obama je često govorio o potrebi da vlada vodi plan osiguranja – poznat kao javna opcija. Ali sada, kada izgleda da bi senatski Odbor za finansije mogao da sastavi zakonski predlog, ta javna opcija izgleda da ne dolazi u obzir.

Predsednik veruje da je to vredan plan. Mislim da ćete ga čuti kako govori o tome u sredu“, kazao je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Vikend za Obamunu administraciju nije bio lak. Prvo, ostavka Vana Džonsa, savetnika za razvoj ekološke tehnologije. Džons je podneo ostavku kada je otkriveno da je svojevremeno potpisao peticiju kojom je traženo da se ispita da li su najviši zvaničnici dopustili da se dogode teroristički napadi 11. septembra.

Tu je i predsednikov plan da se sutra obrati školama u celoj zemlji – preko interneta i televizije. Pojedini školski okruzi sada odbijaju da prenose predsednikov govor, pošto neki roditelji tvrde da se njihovoj deci ispira mozak. Da bi ućutkala takve kritike, Bela kuća je danas postavila delove govora na svoj veb sajt. Predsednik Obama se sprema da đacima u celoj zemlji kaže da sebi odrede ciljeve i vredno rade da ih ostvare. On takođe priča o tome kako ga je odgajila samohrana majka i kako ga je usmerila ka uspehu.

XS
SM
MD
LG