Linkovi

Raketni napad na avganistansku prestonicu


Policija u Avganistanu je saopštila da je u raketnom napadu na prestonicu Kabul pogođena kuća, u kojoj su poginula tri člana porodice. Nadležni kažu da je raketa ispaljena noćas iz okoline Kabula pala na zapadni deo grada. Poginuli su otac, majka i jedno od njihove dece.

Nešto ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel je zatražila od NATO-a brzu i podrobnu analizu vazdušnog napada na severu Avganistana koji je naredila nemačka komanda, u kojem su prema tvrdnjama lokalnih zvaničnika izginuli brojni civili. Meta napada su bile dve kamion-cisterne sa gorivom, koje su oteli pripadnici Talibana. Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung pravda napad i kaže da su pripadnici Talibana mogli da upotrebe cisterne za veliki napad na nemačke vojnike u blizini.

Njujork Tajms: Velika izborna prevara

U današnjem izdanju lista „Njujork tajms“, navode se optužbe za veliku izbornu prevaru da bi se avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju pomoglo da ponovo pobedi na izborima. List navodi da su neimenovani avganistanski i zapadni zvaničnici izjavili da su Karzaijeve pristalice organizovale čak 800 lažnih biračkih mesta, u kojima su dobijene stotine hiljada lažnih glasova. List dodaje da je broj glasova koji su na nekim izbornim mestima pribrojani Karzaiju, čak deset puta veći od stvarnog broja glasača.

Avganistanski predsednik izjavio je da je uveren da Sjedinjene Države optužuju njegovu porodicu i političke saveznike da bi mu podrili položaj. U intervjuu za francuski dnevnik "Figaro", kaže da je uveren da je nedavno američko kritikovanje njegovog izbornog partnera, Muhameda Kasima Fahima, bilo namenjeno njemu i da su optužbe da mu je brat korumpiran neutemeljene. Karzai kaže da je na izborima možda bilo prekršaja, ali ističe da su oni "neizbežni" u svakoj novostvorenoj demokratiji.

U međuvremenu, Karzaijev izborni tim optužuje druge kandidate za manipulisanje glasovima. Avganistanska Nezavisna izborna komisija je saopštila da su glasovi sa gotovo 500 biračkih mesta u zemlji poništeni, zbog optužbi o rasprostranjenoj krađi. Komisija je takođe saopštila da će morati da reši 650 ozbiljnih pritužbi, pre nego što rezultati izbora do kraja meseca budu mogli da budu potvrđeni.

XS
SM
MD
LG