Linkovi

Američke agencije istrebljuju agresivne životinjske vrste


U Sjedinjenim Državama svake godine se troše milioni dolara na kontrolu agresivnih vrsta biljaka. Biljke i životinje, unete u zemlju legalno i ilegalno, čine ogromnu štetu ekosistemu i ekonomiji. Jedna od takvih životinjskih vrsta je nutrija, glodar donet iz Argentine, koji je već napravio trajnu štetu.

Već sedam godina Mario Jusi radi u močvarama oko zaliva Česapik na kontroli jedne od najgorih agresivnih vrsta: nutrije. Sa partnerom, Majkom Vulsordom, postavio je na hiljade zamki na mestima gde se ti glodari pojavljuju. U poslednjoj deceniji, sa više od 60 hiljada hektara uklonjeno je oko 15 hiljada nutrija. Ali eksperti kažu da će biti potrebne još godine da bih bile istrebljene. Biolog Stiv Kendrot je šef tog programa u američkom Sekretarijatu za poljoprivredu.

’Ovo je program za istrebljenje. Ne pokušavamo da ih uhvatimo žive i premestimo ih negde jer, na žalost, nemamo mesto za njih,’’ kaže Kendrot.

U Nacionalni rezervat Blekvoter nutrija je prvi put doneta u Sjedinjene Države iz Južne Amerike 30-tih godina prošlog veka, kada je ovde postojala farma za proizvodnju krzna.
Ovaj glodar može da naraste do 14 kilograma. Uglavnom žive u močvarama gde kopaju rupe i jedu korenje. Brzo se množe i ovde nemaju neprijatelje. Vođa projekta u Službi za ribe i životinje, Den Marfi, kaže da se nutrija toliko namnožila da je sada jedan od ključnih činilaca uništenja močvara.

’Postojale su stotine hektara močvara. Ali nutrije su uništile svu vegetaciju i osetljivo zemljište močvare je odnela voda. Sada postoji samo otvorena voda,’’ kaže Marfi.

Marfi dodaje da su povećani nivo morske vode, promena klime i nutrije odgovorni za uništenje više od 20 hiljada hektara močvara u ovom regionu. Močvare su bogati ekosistemi za ribe i ptice, kao što su mladunci kosa. Velike delove ovog prostora pokrivale su šume. Ova drveće jedva opstaje, jer su močvare nestale i njihovo korenje je sada u morskoj vodi. Močvare štite obale od oluja i erozije i njihovo uništenje izaziva lančano uništenje. Iz ovog regiona zaliva Česapik nutrija se proširila na još 16 država, kaže Leopold Miranda, šef ispostave Službe za ribe i životinje u ovom zalivu.

’Šteta od nutrije prevazišla je 200 miliona dolara, a sada trošimo oko milion i po dolara godišnje na njeno istrebljenje,’’ kaže Miranda.

Ali slučaj nutrije nije jedinstven. Širom Amerike sada postoji gotovo 50 hiljada agresivnih biljaka i životinja. Nedavne studije procenjuju gubitke do skoro 120 milijardi dolara godišnje. Te vrste dolaze iz čitavog sveta bilo kao legalno uvezeni egzotični kućni ljubimci i biljke ili kao ’’autostoperi’’ na putevima globalne trgovine. Tokom jednog pretresa u Senatu, demokratski senator iz Floride, Bil Nelson, zatražio je da se nešto uradi po tom pitanju. On je ispričao priču o pitonima, egzotičnim kućnim ljubimcima legalno donetim iz Burme, koje su vlasnici pustili u divljinu.

’’U nacionalnom parku Everglejds na Floridi sada ima čak 150 hiljada tih zmija,’’ rekao je Nelson.

U poslednjih deset godina, taj piton koji može da naraste i preko 5 metara, napao je nekoliko broj ljudi i ubio sedmoro. Senator Nelson se založio za promenu zakona kako bi se kontrolisale ove i druge agresivne vrste koje ovde nemaju grabljivce.

’Ova zmija iz Burme voli vodu i vlažnu klimu, a toga nema samo na južnom delu floridskog poluostrva. Ako ova zmija nastavi da se širi, naći ćete je u čitavom južnom delu Sjedinjenih Država.

Eksperti na pretresu složili su se da su agresivne vrste već prešle prag istrebljenja. Dok Kongres raspravlja o novom zakonu a vladine agencije vode borbu sa agresivnim vrstama, ostale životinje, kao što je beloglavi orao, pokušavaju da opstanu u poslednjim delovima svojih staništa.

XS
SM
MD
LG