Linkovi

Samo u Americi: Plaćene "zadovoljne mušterije"


U privredi slobodnog tržišta marketing je jedna od najvažnijih komponenti. Ako umete da efikasno reklamirate svoje proizvode i usluge - imaćete mnogo mušterija i vaš biznis će da cveta.

Stručnjaci za marketing kažu da nema bolje reklame od one koja se prenosi - kako se to kaže - od usta do usta. Potrošači više veruju preporukama zadovoljnih mušterija nego bilo kakvim reklamama. Ta vrsta oglašavanja je toliko važna da neke kompanije u Americi unajmljuju ljude sa zadatkom da šire pozitivne priče o njihovim proizvodima ili uslugama. Drugim rečima, plaćaju im da glume zadovoljne mušterije i na sva usta hvale ono što kompanije prodaju.

Promocije koje vrše ti plaćenici poprimaju razne oblike, na primer - ubacivanje pozitivnih izjava u knjige, u filmska i televizijska scenarija ili u blogove na internetu. Jedna kompanija se čak dosetila da unajmi lažne turiste koji su se muvali oko turističkih znamenitosti moleći druge ljude da ih slikaju određenom vrstom mobilnog telefona sa ugrađenom kamerom. Na taj način su lako stupali u razgovor sa tim osobama hvaleći kameru i kvalitet njenih snimaka.

Ali državna agencija koja brani prava potrošača - Federalna trgovinska komisija - ne gleda blagonaklono na takvu vrstu obmanjivačkog marketinga. Agencija je izdala naređenje da oni koji uzimaju novac da bi reklamirali neki proizvod moraju da navedu da su plaćeni za to.

Naravno, to ide nasuprot suštinskog razloga zašto su reklame "usta do usta" toliko efikasne. Kako biste vi primili kada bi vam neko rekao: automehaničar Džo obavlja veoma kvalitetne popravke, a uzgred budi rečeno, Džo me je platio da vam to kažem? Da li biste ikada više verovali toj osobi, ili automehaničaru Džou?

XS
SM
MD
LG