Linkovi

Nova tehnologija primenjena za "podmlađivanje" hitova Bitlsa


Iako su sve pesme Bitlsa dostupne na digitalnim kompakt diskovima još od 1987. godine, one danas zvuče tako da je postalo neophodno da se obavi takozvani "remiks." Grupi vrsnih tonskih inženjera u londonskom studiju Ebi roud bile su potrebne četiri godine za taj posao.

Istoričar roka i pisac knjiga o Bitlsima, Brus Spajzer, kaže da je vremenska distanca omogućila da tehnologija napravi pravo čudo od snimaka koji su postali klasika.

"Ono što je novo je to da su kvalitet i miksovanje u digitalnoj tehnici 1987. godine bili u povoju i tonski inženjeri nisu znali kako da istaknu toplinu analognih snimaka. Albumi su sada remiksovani uz pomoć najsavremenije tehnologije i zvuče znatno bolje nego svi snimci Bitlsa na kompakt diskovima u poslednje 22 godine," kaže ovaj istoričar.

Spajzer kaže da će ljudi, kada budu čuli remiksovane snimke, imati osećaj kao da prvi put slušaju Bitlse.

"Čistoća zvuka je takva da ćete čuti delove snimaka koje ranije niste primećivali, pored ogromnog poboljšanja kvaliteta tona, kao i dodatnog štampanog materijala. Albumi imaju veoma lepe knjižice, sa crno-belim i kolor fotografijama, i tekstovima o tome šta se događalo u životima Bitlsa kada su ti albumi snimani. Objašnjeno je takođe kako su oni snimani, uključujući primere određenih pesama koji pokazuju koliko su kreativni bili Bitlsi, njihov producent Džordž Martin i tonski inženjeri u studiju Ebi roud, u postizanju određenog zvuka," kaže Brus Spajzer.

Kompletan opus Bitlsa remiksovan je u stereo i mono tehnici. Stereo komplet sadrži 12 originalnih albuma objavljenih u Britaniji, zajedno sa albumima Magical Mystery Tour i Past Masters, edicija jedan i dva. Svaki disk ima sopstveni originalni umetnički izrađen omot, sa tekstovima i fotografijama. Ograničeni period vremena kompakt diskovi će se prodavati zajedno sa kratkim dokumentarnim filmom o snimanju tih albuma. Stereo komplet sadrži digitalni video disk sa svim dokumentarnim materijalom.

Mono komplet, koji će takođe biti u prodaji ograničeno vreme, sadrži svih 10 pesama koje su Bitlsi originalno snimili u mono tehnici, zajedno sa diskom zvanim Mono masters.

Autor knjiga o Bitlsima, Brus Spajzer, preporučuje da čak i oni koji nisu zagriženi obožavaoci četvorke iz Liverpula kupe oba kompleta.

"Ako možete sebi da priuštite da kupite i mono i stereo komplet - svakako to uradite, jer ćete postati vlasnik nekih od najsjajnijih snimaka rokenrol muzike svih vremena koji su tako dobro remiksovani da zvuče bolje nego ikada do sada," kaže Spajzer.

Puštanje u prodaju remiksa kompletnog opusa Bitlsa poklopiće se sa lansiranjem nove muzičke video igre zvane Bitlsi - Rok bend.

XS
SM
MD
LG