Linkovi

Neke škole u Americi neće prenositi govor predsednika Obame


Školske vlasti u nekoliko oblasti u Sjedinjenim Državama kažu da neće prenositi obraćanje predsednika Baraka Obame učenicima na početku školske godine.

Školski okruzi u najmanje šest država saopštili su da predsednikov govor neće biti prikazivan u učionicama, zbog primedbi koje su izneli neki školski nadzornici i roditelji.

Predsednik Obama planira da u utorak održi govor u jednoj gimnaziji u Arlingtonu, nedaleko od Vašingtona, koji će biti uživo prenošen preko internet sajta Bele kuće i preko jednog od kanala kablovske televizije. Taj plan naišao je na kritike kada je sekretar za obrazovanje Arni Dankan poslao pismo direktorima škola pozivajući ih da dozvole učenicima da posmatraju govor.

Konzervativni kritičari kažu da predsednik Obama pokušava da iskoristi priliku za promociju političke platforme i da time prekoračuje granicu mešanja države u obrazovanje.

Predstavnik Bele kuće je izjavio da predsednikov govor neće biti političke prirode. Umesto toga, rekao je on, Obama će u govoru koji će trajati 15 do 20 minuta pozvati učenike da vredno rade i da ne napuštaju školu. Pristalice predsednikovog govora ističu da je bivši republikanski predsednik, Džordž Buš stariji, 1991. godine takođe govorio učenicima i da je taj govor uživo prenošen preko televizije.

XS
SM
MD
LG