Linkovi

Fratini: EU u oktobru raspravlja o Srbiji


Evropska integracija Srbije biće tema Savjeta ministara u oktobru, najavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je danas u Rimu razgovarao sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, tokom susreta sa italijanskim kolegom u Rimu, ponovio je da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj Uniji. Razgovor Jeremića i Fratinija uvod je u samit Italije i Srbije 13. novembra, na kojem će jedna od glavnih tema biti napredovanje Beograda na putu evropskih integracija.

“Lično se nadam da će Srbija, prije kraja godine, podnijeti kandidaturu za članstvo u Evropskoj Uniji”, naglasio je Franko Fratini.

Podrška članstvu Srbije jedini je način za učvršćivanje mira i stabilnosti na Balkanu, naglasio je u izjavi za agenciju Rojters srpski ministar inostranih poslova.

“Postoji samo jedna politička prepreka sa kojom se suočavamo, a to je puna saradnja sa Haškim tribunalom. Srbija je u potpunosti posvećena ispunjavanju te obaveze i očekujem da ćemo ubrzo prevazići taj problem. Srbija će u međuvremenu nastaviti predano da radi na svim frontovima kako bi postala članica Evropske unije. Članstvo u Uniji je glavni strateški prioritet Srbije i veoma smo zahvalni na dosadašnjoj i budućoj podršci."

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u međuvremenu jeizjavio da Evropska unija mora poštovati obećanje dato zemljama kandidatima koje žele da postanu članice Unije. U smjernicama za rad Evropske komisije u idućih pet godina očekivanog novog mandata, Barozo je to obrazložio činjenicom da je ulazak novih članica u Evropsku uniju znatno ojačao Uniju, isto kao i odbranu mira i stabilnosti evropskog kontinenta. Proširivanje na nove članice, međutim, može uslijediti tek kada same zemlje kandidati budu spremne da preuzmu odgovornosti koje proističu iz članstva", naveo je Barozo.

XS
SM
MD
LG