Linkovi

Stejt department istražuje nedolično ponašanje u ambasadi u Kabulu


Američki Državni sekretarijat pokrenuo je podrobnu istragu na osnovu tvrdnji o nedoličnom i razvratnom ponašanju među pripadnicima jedne privatne firme koja pruža usluge bezbednosti u američkoj ambasadi u Kabulu. Od rezultata istrage mogao bi da zavisi ugovor sa tom kompanijom vredan više miliona dolara.

Prema tvrdnjama nezavisne organizacije Projekat za nadzor vlade, pripadnici privatnog obezbeđenja ambasade primenjivali su pretnje i zastrašivanja i organizovali pijanke i seksualne orgije. U najmanje jednom slučaju, kaže ta organizacija, šefovi su doveli prostitutke u odaje u kojima stražari žive, što je ozbiljan disciplinski i bezbednosni prekršaj. U drugim slučajevima, stražari su navodili Avganistance na aktivnosti koje islam zabranjuje, kao što je uzimanje alkoholnih pića. Danijel Brajan je izvršna direktorka Projekta za kontrolu vlade

"Pored intervjuisanja stražara, od kojih mnogi još rade ili su nedavno napustili posao, pribavili smo i fotografije i video snimke sa tih zabava na kojima se vide šefovi kako zlostavljaju i ponižavaju potčinjene i nateruju ih na devijantno ponašanje," rekla je Danijel Brajan.

Portparol Stejt departmenta, Ian Keli, rekao je kako se od inspektora koji vode istragu očekuje brza i efikasna akcija.

"Kao što sam rekao, ove tvrdnje uzimamo veoma ozbiljno. U stvari, i mi smo tokom supervizije ovog ugovora zabeležili nekoliko izjava zabrinutih članova rukovodećeg tima. Nekoliko istraga odvija se ovde i u Kabulu. Očekujemo brzu akciju na osnovu rezultata istrage, kao i određene promene," rekao je Keli.

Keli je dodao da, uprkos tome, Stejt department ne veruje da je bezbednost ambasade bila ugrožena. Kompanija Armor grup, koja nadgleda privatno obezbeđenje ambasade, saopštila je da su gotovo dve trećine stražara u ambasadi Gurke, iz Nepala i severne Indije, koji ne govore dovoljno dobro engleski jezik što stvara nesporazume u komunikaciji.

XS
SM
MD
LG