Linkovi

Predsednik Obama se suočava sa krupnim izazovima


Reforma sistema zdravstvenog osiguranja i dalje je najviši domaći prioritet predsednika Obame. Ali najnovije ankete pokazuju da sve više Amerikanaca ne odobrava njegove poteze na tom polju, što je, sa svoje strane, ohrabrilo republikance u njihovim pokušajima da onemoguće reformska nastojanja u Kongresu.

Fred Barns je urednik magazina Vikli standard.

"Obama je vešt govornik, ali nije mnogo ubedljiv. Zbog toga ima teškoće da proda svoju ideju o zdravstvenom osiguranju koja je nepopularna i koja mu umanjuje podršku," kaže Barns.

Pristalice reforme morale su da se brane kada su, tokom avgustovskog kongresnog raspusta, njihovi protivnici širom zemlje koristili susrete zakonodavaca sa građanima da kritikuju Obamin plan.

"Ja nemam problem i ne znam nikoga ko ima problem sa zdravstvenim osiguranjem. Ali babaroga Obama pokušava da tvrdi da imamo problem i želi da nam nametne poreze," rekao je jedan od učesnika takvih diskusija.

U nastojanju da obnovi svoj politički zamah, predsednik je pokušao da razuveri javnost u ta strahovanja.

"Uprkos svoj toj taktici zastrašivanja, ono što je zaista strašno, i što je zaista riskantno, jeste da ne učinimo ništa," rekao je Obama.

Prema nekim nedavnim anketama, ukupna popularnost Baraka Obame je možda samo nešto viša od 50 odsto - daleko manja nego u početnim danima njegove administracije.

Tom Defrank je dugogodišnji politički posmatrač lista Njujork dejli njuz i redovan gost u programima Glasa Amerike.

"Veoma je jasno da je izgubio kontrolu nad svojom političkom platformom. Ima se osećaj kao da događaji vuku njega, umesto da on ima kontrolu nad situacijom. Leto je za njega bilo loše. Popularnost mu je u padu, zdravstveno osiguranje se klima, a on nije u stanju da nametne svoju volju čak ni svojoj stranci, a kamoli opozicionim republikancima," kaže Defrank.

Posmatrači kažu da je ulog u debati o zdravstvenom osiguranju ogroman, ne samo za Obamu već i za demokrate u Kongresu, koji će na izborima iduće godine morati da brane svoje položaje u Predstavničkom domu i Senatu.

Bivši predsednik Bil Klinton upoznao je iz prve ruke političke posledice propalog pokušaja sprovođenja reforme zdravstvenog osiguranja. Republikanci su ga blokirali već na početku njegovog prvog mandata i iskoristili to da pruzmu kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom, na izborima 1994. godine.

"Moramo da donesemo neki zakon. Najbolji koji može da prođe u Kongresu. Ne činiti ništa nije samo najgore što može da se uradi za ekonomiju i najgore što može da se učini za zdravstvenu zaštitu, već i najgora stvar za Demokratsku stranku, i nemojte da mislite da republikanci to ne znaju," rekao je Bil Klinton.

Analitičari kažu da republikanci uspešno podstiču sumnje u Obaminu inicijativu, delimično zahvaljujući usmeravanju na posledice tog plana po sve veći budžetski deficit federalne vlade i podsticanju straha od preteranog uplitanja države u sektor zdravstvenog osiguranja. Dejvid Vaserman je analitičar publikacije Kuk politikal riport.

"Republikanci su dobili ovaj rat rečima povezivanjem zdravstvene zaštite sa državnim troškovima. Njihove najveće zabrinutosti su cena tog demokratskog predloga i strah da njihova sopstvena zdravstvena zaštita neće biti ista kao pre, ako zakon prođe," kaže Vaserman.

Debate o tome ponovo će se zahuktati kada se članovi Kongresa budu vratili sa letnjeg raspusta.

Ali, pored zdravstvenog osiguranja Obamina administracija ima sve veći problem i sa domaćom podrškom ratu u Avganistanu. Prema nedavnoj anketi redakcije ABC News i lista Vašington post, 51 odsto ispitanika smatra da nije vredno boriti se u tom ratu, dok 47 odsto podržava učešće u njemu. Metju Das, iz Centra za američki progres, smatra da bi nezadovoljstvo u Kongresu i javnosti moglo da poraste ako ta nastojanja ne počnu da donose rezultate.

"Ako ne bude pokazao neki napredak, a kako izgleda mi se samo sve dublje zaglibljujemo u okupaciju i suzbijanje pobune, u kojima već mesecima nema pozitivnih vesti, mislim da ćemo se suočiti sa istinskim protivljenjem," kaže Das.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, rekao je u jednom izveštaju objavljenom ove nedelje, da je situacija u Avganistanu ozbiljna, ali da je moguće postići uspeh.

XS
SM
MD
LG