Linkovi

Aselborn: Članstvo Srbije u EU nema alternativu


Šef diplomatije Luksemburga, Žan Aselborn je posle razgovora sa srpskim zvaničnicima u Beogradu izjavio da je velika većina zemalja EU spremna da ratifikuje prelazni sporazum sa Srbijom, ali da za sada ne postoji konsenzus u tom pogledu.

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu, poručio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i izrazio nadu da će u narednim mesecima doći do napretka Srbije u integraciji u EU. Aselborn je posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, rekao da Luksemburg podržava viznu liberalizaciju za građane Srbije i da će učiniti sve da to bude ostvareno:

"Uvek sam se trudio da stavim Srbiju na putu ka Evropskoj Uniji. Znam politički da nema stabilnosti na Zapadnom Balkanu bez stabilnosti i napretka Srbije. Znači, nema alternative i drugog načina osim da učini-mo sve što možemo da približimo Srbiju Evropskoj Uniji."

Aselborn je pozdravio napore vlasti Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom i dodao da je uveren da Vlada Srbije ima političku volju da sto odsto sarađuje sa Tribunalom. Po rečima srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića Luksemburg je jedna od zemalja koje najsnažnije i najbezuslov-nije podržavaju intergraciju Srbije u EU:

"Članstvo u EU ostaje centralni strateški prioritet Vlade Srbije i na tome ćemo ostati čvrsti uprkos svim problemima koji se nalaze, ne samo pred Srbijom, već i pred Evropom u procesu proširenja."

Aselborn je o saradnji sa Hagom i viznoj liberalizaciji razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem i ministrom policije Ivicom Dačićem. A, posle susreta sa premijerom Mirkom Cvetkovićem zajednički je konstatovano da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje, posebno na nivou investiranja i saradnje privrednika dveju zemalja, ističe se u saopštenju Vladine pres službe.


XS
SM
MD
LG