Linkovi

Putin osudio sovjetski sporazum sa nacističkom Nemačkom iz 1939.


Ruski premijer Vladimir Putin osudio je sovjetski sporazum o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom iz 1939. kojim je Evropa podeljena na sfere uticaja, čime je završena Hitlerova priprema za Drugi svetski rat.

Putin je u članku koji je napisao za jedan od vodećih poljskih listova, „Gazeta Viborča“, nazvao pakt "Molotov-Ribentrop" nemoralnim, ali je takođe okrivio i druge evropske države zbog toga što su odbile da priteknu u pomoć Sovjetskom Savezu, tvrdeći da je to nateralo Moskvu da se sa nemačkom pretnjom izbori sama. Ruski premijer je u istom članku masakr nekoliko hiljada poljskih oficira i drugih Poljaka, koji su u Katinskoj šumi u blizini Smolenska počinile sovjetske snage bezbednosti, nazvao zločinom. On je dodao da je sada na Poljskoj i Rusiji da zajedno uklone teret uzajamnog nepoverenja i predrasuda iz prošlosti.

Putin danas posećuje poljske pribaltičlke gradove u okviru obležavanja 70. godišnjice invazije nacističke Nemačke na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata. Nekoliko sedmica posle nemačke invazije, sovjetske snage su ušle u Poljsku sa istoka. Pošto je zauzeo deo Poljske, Sovjetski Savez je takodje anektirao baltičke države i delove Finske i Rumunije. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je juče, medjutim, branio ulogu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, rekavši da bilo ko ko pokušava da pripiše podjednaku krivicu za rat Nemačkoj i Sovjetskom Savezu iznosi "otvorenu laž".

Mada postoji gotovo opšta saglasnot da je nacistička Nemačka izazvala Drugi svetski rat invazijom na Poljsku, pojedini zapadni istoričari smatraju da je pakt "Molotov-Ribentrop" ohrabrio Hitlera da preduzme invaziju. Ruski istoričari, sa svoje strane, tvrde da je sovjetsko rukovodstvo pribeglo paktu sa nacističkom Nemačkom kao alternativi nakon što su Francuska i Velika Britanija odbacile sovjetske ponude za sklapanje sporazuma. Oni takodje ukazuju da je pakt omogućio Moskvi da se pripremi za rat.

XS
SM
MD
LG