Linkovi

Stanovnici njujorškog predgrađa protestuju zbog Gadafijeve posete


Sledećeg meseca svetski lideri će se ponovo okupiti u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Prema informacijama koje dolaze od američkih zvaničnika, libijska vlada planira da razapne šator za Moamera Gadafija na travnjaku libijske misije u Inglvudu u Nju Džersiju, njujorškom predgrađu sa velikom populacijom ortodoksnih Jevreja. Iako je libijski lider poznat po tome što u svetskim prestonicama boravi u svom šatoru – na primer u Briselu i Rimu – njegov plan da isto uradi u Inglvudu naišao je na oštro protivljenje u lokalnoj zajednici.

Na samo pola sata vožnje od Menhetna, na drugoj strani reke Hadson, nalazi se Inglvud. Na vrhu ovog brda nalazi se libijska diplomatska misija. Trenutno se renovira, a lokalno stanovništvo se plaši da je povod tome dolazak Moamera Gadafija sledećeg meseca. Rabin Šmuli Botejek je prvi komšija Libijaca.

Ova lokacija je bila potpuno zapostavljena i 10 godina je predstavljala ruglo u komšiluku, a onda je pre tri meseca nekim čudom vraćena u život.“

Radovi na kući u početku nisu smetali rabinu, baš kao ni to što je libijski lider planirao da provede neko vreme u Inglvudu. Ono što ga je naljutilo je to što su radnici počeli da seku njegovo drveće.

Posekli su svo drveće, sada možete da vidite samo panjeve. Prosto su ga posekli.“

Rabin veruje da je drveće posečeno kako bi Gadafijevo obezbeđenje moglo da drži susede na oku.

On ne mora da se brine za svoju sigurnost, ja sam miroljubiv čovek.“

Jedan libijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da njegova vlada nije učinila ništa nezakonito. Ipak, nesporazumi ne staju kod posečenog drveća. Pukovnik Gadafi je prošle nedelje uz pompu dočekao osuđenog teroristu Abdela Baseta al Megrahija, koji je služio kaznu doživotnog zatvora za obaranje aviona iznad Lokerbija 1988. što je dodatno pogodilo građane Inglvuda.

„Ne želim da ga vidim na američkom tlu, i ne želim da spava u mom gradu.“

270 ljudi poginulo je u Pan-amovom avionu, oborenom iznad škotskog grada Lokerbija, a 38-oro ih je bilo iz Nju Džersija.

Ovo nije čovek koji zaslužuje privilegiju da koristi kiseonik, zemljište i plodove ove zemlje. Treba mu samo omogućiti da kaže šta ima i otpratiti ga do aerodroma.“

Kao zemlja domaćin Ujedinjenih nacija, SAD su obavezne da ugoste svetske lidere koji učestvuju u radu ove međunarodne organizacije. Libijska vlada je prvo pustila probni balon spomenuvši da bi pukovnik mogao da odsedne u Inglvudu, a jedan visoki predstavnik Stejt Departmenta je rekao da Libijci sada razumeju probleme koje je ova ideja izazvala i sada se očekuje da oni donesu razumnu odluku po ovom pitanju. Gradonačelnik Vajlds nije hteo da čeka takav razvoj situacije i već je naredio predstavnicima libijske vlade da prekinu gradnju, jer su prekršili određene propise.

Sve kazne su finansijske i koliko ja mogu da shvatim ovi ljudi, koji raspolažu stotinama radnika i milionima dolara, nasmejaće se kada vide koliko moraju da plate.“

Rabin Botejek će, u međuvremenu, podneti svoju tužbu u kojoj se tvrdi da su Libijci oštetili njegovu imovinu. Dok je sniman ovaj prilog, gradnja je još bila u toku, a stanovnici Inglvuda i dalje se nadaju da će problem biti rešen u njihovu korist.

XS
SM
MD
LG