Linkovi

Kalifornija: Šire se požari, dva vatrogasca poginula


Ogroman požar u brdima severno od Los Anđelesa i dalje je izmiče kontroli. Plamen je progutao više od 130 kvadratnih milja drveća i žbunja – zahvaćena površina se preko noći udvostručila. Hiljadama stanovnika je naloženo da se evakuišu, a u opasnosti je oko 12 hiljada kuća. Požar je već odneo i ljudske žrtve – dva vatrogasca su poginula vršeći svoju dužnost.

Zraci sunca su se s mukom probijali kroz gust dim... koji okružuje Los Anđeles. Ispod dima, vatra je nastavila svoj neumoljivi pohod. Pohod koji je već odneo dva ljudska života. Juče su poginula dva vatrogasca. Njihovo vozilo je sletelo s puta i skotrljalo se niz padinu.

„Molim vas, pomolite se za porodicu naša dva brata koje smo izgubili“, kaže Majk Brajant, zamenik komandanta vatrogasne službe losanđeloskog okruga.

Požari u Kaliforniji su progutali gotovo tri i po miliona ari rastinja, na potezu dugom više od 20 milja. I više od 12 hiljada kuća na ukrsnim tačkama...Na udaru je i planina Vilson, komunikacioni čvor za najveći deo losanđeleskog područja. Vatrogasci kažu da je pitanje trenutka ... pre nego što vatra zahvati radio i TV tornjeve na tom potezu. U blizini Sakramenta, požar je uništio gradić Obern... Desetine kuća su izgorele za nekoliko minuta...

Bez obzira što su izdata naređenja za evakuaciju širom Kalifornije, vlasnici nekih kuća ostaju da se bore sa vatrom – kako god umeju.

„Veoma mi je teško i jednostavno, ophrvan sam emocijama... Potpuno sam iscrpljen od svega ovoga.“

Celo područje je veoma aktivno i – veoma suvo... Žbunje je kao drvo za potpalu, a gust dim otežava disanje...


XS
SM
MD
LG