Linkovi

Mekristal: Situacija u Avganistanu ozbiljna, ali je uspeh moguć


Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, završio je preispitivanje strategije koje je trajalo nekoliko meseci, a rezultate je predstavio američkim i NATO zvaničnicima.

General Mekristal je tom prilikom rekao da je situacija u Avganistanu ozbiljna, ali da je uspeh moguć i dodao da neke promene u strategiji moraju biti napravljene.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts naglasio je danas sa se u Avganistanu dešava veliki broj pozitivnih stvari, kao što je slanje dodatnih američkih i koalicionih vojnika u tu zemlju. Gejts je međutim dodao da se očekuje veći broj žrtava, s obzirom na to da koalicione snage napadaju talibanska utočišta.

Predstavnik Pentagona za medije Brajan Vitman je u Vašingtonu prethodno izjavio da Mekristalova strategija ne uključuje slanje dodatnih trupa, iako bi predsednik Obama i drugi lideri NATO-a mogli kasnije da razmotre i to pitanje. Vitman je dodao da je izveštaj poverljive prirode i da nema planova da njegova sadržina bude objavljena. Predsednik Obama je pozvao na reviziju strategije u Pakistanu i Avganistanu u cilju suočavanja sa sve snažnijom pobunom ekstremista Talibana i al-Kaide.

XS
SM
MD
LG