Linkovi

Mardžori Mikasen: Reč je o pozitivnom i negativnom uticaju hemije, kako se to prikazuje u filmovima


Mikasen: "Naša knjiga se usredsredjuje na svetlu i tamnu stranu predstavljanja hemije u više od 110 filmova, a podeljena je na dva dela - poput dvojne ličnosti Dr. Džekila, najpoznatijeg filmskog hemičara iz klasičnog holivudskog filma o podeljenoj ličnosti, Doktor Džekil i mister Hajd. Drugi hemičar, koji nam je i dao ideju da napišemo ovu knjigu bio je Elvis Prisli, nakon što smo videli njegov film "Klembejk". Dakle, reč je o pozitivnom i negativnom uticaju hemije, odnosno hemijskih supstanci, kako se to prikazuje u filmovima. U medjuvremenu, ustanovili smo da na tu temu do sada nije objavljena ni jedna knjiga, pa smo odlučili da je mi napišemo. Od fondacije "Sloun" dobili smo stipendiju da naučno istražimo čitavu stvar u arhivama u Los Andjelesu i Londonu, što smo i učinili, a ugovor o izdavanju sklopili smo sa renomiranim izdavačem "Oxford University Press". Interesanto je pomenuti da smo u procesu našeg rada odgledali više od 300 filmova takvog sadržaja."

Glas Amerike: Kako je primljena vaša knjiga; ko je uglavnom kupuje i šta ste želeli da ostvarite njome?

Mikasen: "Na konferncji Udruženja američkiih hemičara, jednog od najvećih te vrste, nedavno održanoj u Vašingtonu, prikazano je veliko interesovanje za našu knjigu. Knjiga je nedavno zvanično predstaljena i na Unverzitetu države Nebraske, gde je takodje izazvala veliko interesovanje. Kupci su bili profesori, studenti, pa i obični gradjani, koje interesuje nauka, posebno hemija, i njen uticaj na društvo. Jedan od glavnih ciljeva naše knjige bio je da ukažemo na povezanost hemije sa ljudskim problemima i mogućnosti za njihovo rešavanje."

Glas Amerike: Kao slikarka, vi ste napravili i idejno rešenje za zadnju stranicu omota knjige. Možete li nam reči nešto više o sebi i svojoj umetnosti?

Mikasen: "Bavim se geometrijskim stilom slikanja već više od 20 godina. Želela sam da na poledjini knjige napravim vizuelnu interpretaciju glavne teme. Slika se sastoji iz dva dela, podeljena po sredini, baš kao što je i sama ličnost Dr. Džekila. Slika se sastoji od tematskih elemenata iz filma "Dr. Džekil i mister Hajd", a boje odražavaju promene u hemijskoj formuli Dr. Džekila, uključujujući model jednog molekula. To je, u stvari, molekul koji menja Dr. Džekela u gospodina Hajda. Moj suprug, profesor Mark Griep, ustanovio je tu činjenicu o pomenutom molekulu, a o tome možete da saznate više ako pročitate knjigu."

XS
SM
MD
LG