Linkovi

Počele konsultacije o sastavu nove japanske vlade


Najverovatniji novi japanski premijer, Jukio Hatojama, započeo je konsultacije o sastavu nove vlade pošto je njegova Demokratska stranka Japana teško porazila vladajuću stranku na parlamentarnim izborima.

DSJ već kontroliše gornji dom parlamenta. Njenom jučerašnjom pobedom završila se vladavina konzervativne Liberalno demokratske stranke, koja je trajala gotovo neprekidno punih 55 godina.

Japanski premijer Taro Aso preuzeo je danas odgovornost za poraz LDPa i najavio ostavku na položaj šefa stranke. Njegova stranka još uvek ima 119 mesta u Donjem domu parlamenta.

Jukio Hatojama i njegova Demokratska partija Japana obećali su da će izvršiti generalnu popravku japanske politike kako bi smanjili privilegije koje uživaju korporacije i pomogli porodicama sa decom. Što se tiče spoljne politike, Hatojama obećava tešnju integraciju sa ostalim zemljama Istočne Azije i manju zavisnost od uticaja Sjedinjenih Država.

Bela kuća je juče izdala saopštenje u kome se izražava uverenje da će američko partnerstvo sa Japanom "nastaviti da cveta." Predstavnik južnokorejskog Ministarstva inostranih poslova, Mun Te-jong, takođe je izrazio spremnost Seula da sarađuje sa Hatojamom.

XS
SM
MD
LG