Linkovi

Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko postavljanje dijagnoze


Istraživači su i ranije, sa većim ili manjim uspehom, konstruisali i koristili uređaje za daljinsko postavljanje lekarske dijagnoze. Naučnici u Evropskoj svemirskoj agenciji sada rade na razvoju automatskog ultrazvučnog uređaja koji bi mogao u takvim slučajevima da zameni lekara.

Tim istraživača Evropske svemirske agencije - ESA - koje predvodi profesor Filip Arbeje, razvija ultrazvučni skener sa daljinskim upravljanjem. Iz svog kabineta u Turu, profesor Arbeje se priprema da pregleda jednog pacijenta, koji nije sa njim u prostoriji. Pacijent se zapravo nalazi nekoliko stotina kilometara dalje, sa naučnikom ESE, doktorom Bernarom Kometom.

"Za ehografiju je potrebna specijalizacija, jer je se traži visoka stručnost da bi se znalo gde i kako postaviti sondu. Ja nisam ehograf. Ali sa ovim specijalista može daljinski da pomera sondu," kaže doktor Komet.

Doktor Komet stavlja uređaj zvani ehograf na pacijentov stomak, a zatim profesor Arbej počinje pregled. Uz pomoć komande nalik na džojstik on pokreće ultrazvučnu sondu osmatrajući pacijentove organe. S obzirom na udaljenost nekih ljudi od bolnica kao i na smanjene budžete, čak i ovakav skupi uređaj mogao bi da se pokaže kao sredstvo štednje. Ali naučnici razmišljaju i o drugačijoj nameni.

"Ovakvi sistemi su nam potrebni, ne samo na sadašnjoj svemirskoj stanici, koja će trajati desetak godina, već i za buduće programe kao što je odlazak na mesec ili na Mars," kaže funkcioner projekta ARTIS, Didije Šmit.

Let do Marsa trajaće više od 12 meseci, a kada astronauti budu krenuli neće moći da prekinu let i ranije se vrate na zemlju. Telemedicinska mreža već povezuje neke udaljene medicinske centre na našoj planeti. Ali snimci koji se šalju uglavnom su statični. Ehografi, kao što je ovaj, sa živim snimcima, mogli bi znatno da unaprede medicinske usluge u njima.

XS
SM
MD
LG