Linkovi

Imućna Teksašanka nastoji da organizuje pomoć za Avganistan


Pre nekoliko godina, ljudi su saznali o malo poznatom poglavlju invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan iz 1979.godine, putem knjige i kasnije filma pod imenom „Rat Čarlija Vilsona“. Čarli Vilson je bio hrabri kongresmen iz Teksasa koji je pronašao način da finansira avganistanske pobunjenike sredstvima svoje partnerke, bogate pripadnice džet seta u Hjustonu, Džoan Hering. Vilsona u filmu igra Tom Henks, dok gospodju Hering igra Džulija Roberts. Džoan Hering sada ima 80 godina, ali je i dalje aktivno angažovana u projektima za pomoć Avganistanu, gde se američke snage i njihovi avganistanski partneri sada bore protiv Talibana. Džoan Hering sada nastoji da upotrebi svoj i dalje znatan uticaj da promoviše ekonomski i socijalni razvoj te ratom razorene zemlje.

U filmu „Rat Čarlija Vilsona“ producentske kuće «Universal Pictures", Džoan Hering, u tumačenju Džulije Roberts, ubedjuje tadašnjeg kongresmena iz drugog teksaškog distrikta, Čarlija Vilsona, da pronadje način za finansiranje avganistanskog ustanka.

Ona jeste navela kongresmena da radi za njen cilj, ali Džoan Hering kaže da su drugi delovi filma izmišljeni:

„Nikada u sred prijema nisam otišla u džakuzi sa bilo kime.“

Medjutim, Hering je rizikovala život da bi 1980. ušla u ratnu zonu i vrlo je ozbiljno radila kod kuće na promociji avganistanskog ustanka.

Gotovo trideset godina kasnije, ona je angažovana u drugoj vrsti projekta:

„Predlažemo humanitarni plan odlaska u sela gde bismo delili hranu, vodu, te omogućili obrazovanje i medicinsku negu.“

Gospodja Hering i nevladine organizacije za koje ona radi imaju cilj da promovišu ekonomski razvoj i društveni napredak i pokažu Avganistancima da Amerikanci nisu tamo samo da bi se borili:

„Većina Avganistanaca nikada nije videla Amerikanca bez oružja. Ako dobijemo izvesnu pomoć od vlade, čemu se nadamo, mi te planove možemo višestruko da uvećamo.“

Džoan Hering koordiniše više organizacija koji izvode projekte poput kopanja bunara i izgradnje škola i bolnica.

„Ne želimo da im kažemo šta da čine. Želimo da budu ono što jesu. Ali želimo da svaka organizacija učini jednu stvar koju čini bolje od bilo koga na svetu.“

Ona dodaje da bi taj novac bio dobro utrošen, jer će društveni i ekonomski razvoj pomoći da se spreči Taliban da ponovo transformiše zemlju u bazu za terorizam:

„Gde su lideri Talibana obučavani? U Avganistanu i samo Avganistanu. Da li mislite da će Taliban obustaviti njihovu obuku?“

Medjutim, čak i dok Obamina administracija šalje više vojnika da se bore protiv Talibana, kritičari rata apeluju za pregovorima postignuto povlačenje. Džoan Hering smatra da Sjedinjene Države imaju odgovornost da ostanu dovoljno dugo u toj zemlji, dok Avganistanci ne razviju moderno i prosperitetno društvo, sposobno da se samo brani.

XS
SM
MD
LG