Linkovi

Odato priznanje senatoru Kenediju kao vrhunskom zakonodavcu sa srcem


Uticajnom i voljenom američkom senatoru Edvardu Tedu Kenediju odata pošta je na katoličkoj pogrebnoj misi u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets. Američki predsednik Barak Obama održao je oproštajni govor svom mentoru i priljatelju, odajući mu priznanje zbog ogromnih dostignuća u službi javnosti ali i zbog ljubavi prema porodici, prijateljima i brojnim ljudima koje je sretao. Saradnica Glasa Amerike, Sindi Sejn, izveštava o počastima izrečenim patrijarhu najpoznatije američke političke porodice.

Kenedijevi su ponekad u šali nazivani američka kraljevska porodica, pa je pogrebna ceremonija za Edvarda Kenedija privukla brojne pripadnike vašingtonske elite. Predsedniku Obami su se pridružili bivši predsednici Džimi Karter, Bil Klinton i Džordž Buš mlađi, sa svojim suprugama, kao i više od 60 sadašnjih i bivših senatora.


Muzika je takodje bila na najvišem nivou, jer je tokom mise pevao tenor Plasido Domingo u pratnji čeliste Jo Jo Ma.


Predsednik Obama je istakao da je Edvard Kenedi počeo život kao najmladje od devetoro dece i dodao kako se mnogo od njega očekivalo kada su njegova starija braća bivši predsednik Džon Ficdžerald Kenedi i senator Robert Kenedi ubijeni. Medjutim, predsednik Obama je ukazao da je Edvard Kenedi, onim što je postigao, prevazišao ta očekivanja.

„Danas kažemo zbogom najmladjem detetu Rouz i Džozefa Kenedija. Svet će dugo pamtiti njihovog sina Edvarda kao naslednika teškog legata, šamipona koji se oglašavao u ime onih koji nisu imali glas, duše demokratske stranke, lava američkog Senata, čoveka čije ime krasi gotovo hiljadu zakona i koji je zaslužan za donošenje preko tri stotine tih zakona,“ rekao je Obama.

Čovek koji je bio poznat kao jedan od najefikasnijih zakonodavaca u istoriji Senata umro je od raka na mozgu u utorak, u 78. godini. Njegova liberalna gledišta su ga često dovodila u sukob sa konzervativnim zakonodavcima, ali je Ted Kenedi bio poznat i po sposobnosti da sklapa kompromise kako bi zakoni bili odobreni.

Rodjen je u bogatoj porodici irskih katolika i imao je strast da pomaže siromašnima, hendikepiranima i neprivilegovanima, kao je podsetio predsednik Obama:

„Životno delo Teda Kenedija nije imalo za cilj podršku ciljevima bogatih i moćnih, niti onih koji imaju specajlne veze. Njegov motiv je bio da pruži glas onima koji se nisu čuli i doda stepenicu na lestvici ekonomskih prilika, da učini istinskim san začet osnivanjem naše zemlje,“ rekao je američki predsednik.

Senator Kenedi je planirao mnoge apsekte svog pogreba i izabrao da misa tim povodom bude održana u jednoj gradskoj crkvi, poznatoj po pružanju pomoći siromašnima. Oko 1500 ljudi je prisustvovalo dvočasovnoj ceremoniji pod belom kupolom crkve, dok je napolju padala kiša.
Desetoro Kenedijeve dece, unuka i nećaka iz izgovaralo je molitve za neke od Kenedijevih najdražih ciljeva, uključujući cilj da zdravstvena zaštita postane pravo svakog Amerikanca.

Možda su najpotresniji bili govori senatorove dvojice sinova. Stariji sin, Ted Kenedi mladji, ispričao je priču o dogadjaju nepsoredno pošto mu je zbog raka kostiju odsečena noga kada je imao samo 12 godina. Otac mu je tada pomogao da se popne uz zaledjeno, snegom pokriveno brdo, rekavši mu „ne postoji ništa što ne možeš da uradiš“.

Njegov drugi sin, kongresmen iz države Rod Ajlend, Patrik Kenedi, nežno se setio kako ga je otac dok je bio mali uključivao u svoje omiljene jedriličarske trke nadomak obala Kejp Koda.

Predsednik Obama se takodje osvrnuo na ljubav Teda Kenedija prema jedrenju, dodavši da je on sada otišao večnoj kući da se ponovo pridruži voljenima koje je izgubio.

„Konačno ponovo je sa njima, ostavivši nas da žalimo za onim što nam je davao, za dobrima koja je činio, za snom koji je držao u životu i trajnim sećanjem na čoveka na brodu, sa širokim osmehom i zamršenom sedom kosom, dok plovi niz vetar, spreman na moguće oluje, dok ide napred ka nekom novom i čudesnom mestu iza horizonta,“ rekao je Obama.

Senator Kenedi biće sahranjen posle višednevnih komemoracija, na kojima su mu odavali počast kako istomišljenici - demokrate - tako i politički protivnici - republikanci.

XS
SM
MD
LG