Linkovi

Obama govorio o senatoru Kenediju kao kolegi, mentoru i prijatelju


Američki predsednik Barak Obama održao je danas govor o preminulom senatoru Edvardu Kenediju, odajući priznanje jednom od svojih mentora, ne samo kao velikom političaru već i kao čvrstom i saosećajnom čoveku.

Govoreći na katoličkoj pogrebnoj misi u Bostonu, u državi Masačusets, Obama je rekao da je Kenedi svojim traganjem za kompromisima postao najveći zakonodavac našeg doba. On je takodje odao priznanje Kenedijevom nepokolebljivom duhu koji mu je omogućio da prevaziđe porodične patnje i tragedije, kao i lične padove.

Preminuli senator bio je patrijarh najpoznatije američke političke porodice i oproštaj sa njim privukao je mnoge članove vašingtonske elite, uključujući bivše predsednike Džimija Kartera, Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg. Misi je takođe prisustvovalo na desetine sadašnjih i bivših američkih senatora.

Kovčeg sa Kenedijevim telom prenet je avionom u Vašington, gde će u pogrebnoj povorci automobila proći kraj Kapitola pre nego što bude prenet na Nacionalno groblje, u Arlingtonu.

Senator Kenedi će biti sahranjen nedaleko od grobova svoje ubijene braće, predsednika Džona Kenedija i senatora Roberta Kenedija. On je umro u utorak, u 78. godini, od raka mozga.

Služeći 47 godina kao demokratski senator, Edvard Kenedi je bio poznat kao "liberalski lav," zauzimajući gledišta koja su često izazivala gnev njegovih konzervativnih kolega. Ali zakonodavci sa koji su sarađivali sa njim hvalili su njegovu sposobnost pronalaženja kompromisnih rešenja za važna pitanja, kao što su građanska prava, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

XS
SM
MD
LG