Linkovi

Prema delimičnim rezultatima izbora u Avganistanu Karzai i dalje vodi


Najnoviji rezultati delimično prebrojanih glasova sa predsedničkih izbora u Avganistanu ukazuju da je predsednik Hamid Karzai uvećao vodjstvo, mada je suviše rano da se predvidi finalni ishod glasanja održanog 20 avgusta.

Izborni funkcioneri navode da najnoviji podaci obuhvataju glasove sa 35 odsto biračkih mesta. Prema najnovijim podacima, Karzai vodi sa 46 odsto glasova u odnosu na najbližeg rivala Abdulu Abdulu, koji je osvojio 31 odsto.
Za sada, Karzai još uvek nema dovoljno glasova da se izbegne drugi krug izbora, čiji prvi krug je obeležen tvrdnjama o široko rasprostranjenom nameštanju glasova i zastrašivanju na biračkim mestima. Nezavisno od toga, britanski premijer Gordon Braun je danas doputovao u iznenadnu posetu britanskim trupama u južnom Avganistanu. On je obećao vojnicima više opreme i podrške u njihovim borbama protiv talibanskih ekstremista kao i opremu za zaštitu od bombi postavljenih pored puta. U južnoj pokrajini Zabul, danas je na jednoj tržnici, bombaš samoubica napao patrolu NATO-a, usmrtivši dva civila i ranivši 21-nog.


XS
SM
MD
LG