Linkovi

Rasprodaja državne imovine u Kaliforniji


Da je Kalifornija nezavisna, ta takozvana Zlatna država, bila bi 10-ta po veličini svetska ekonomija. Medjutim, ta ogromna ekonomija je u nevolji, jer je državna kasa prazna. Da bi se nekako izvukla iz krize vlada Kalifornije je organizovala masovnu uličnu prodaju imovine – i sva roba mora biti prodata.

Potencijalne kupce dočekao je sam guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger. Prodaje se sve i svašta – od klavira do patrolnih automobila - jer je guverner Švarceneger obećao da će, zbog ekonomske krize, smanjiti obim nepotrebne imovine. Prodaju se jakne, daske za jedrenje, bicikli, samo da bi se prikupio preko potrebni novac za državnu kasu.

Prvog dana pojavilo se 4 hiljade ljudi, koji su po povoljnoj ceni kupovali praktične predmete, poput kancelarijskog nameštaja. Kompjuteri su se prodavali za po 70 dolara pa su ih neki kupovali po deset. Bilo je tu i potpuno novih košulja i cipela, originalno namenjenih ZATVORENICIMA. Bilo je i Gajgerovih brojača, mašina za rublje za pedeset dolara, pa čak i večernjih cipela za pet dolara. Drugim rečima, sve ono što se nalazilo u malim skladištima i vladinim kancelarijama, a nikada nije korišćeno.

Do sada je prodata roba u vrednosti preko milion dolara. Medjutim, s obzirom da je budžetski deficit DESET MILIJARDI ne zna se šta je sledeće na prodaju.

XS
SM
MD
LG