Linkovi

SAD razmatraju alternativu za evropski raketni štit


Prema izveštaju objavljenom u jučerašnjem Njujork tajmsu administracija predsednika Obame razmatra alternative izgradnji odbrambenog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj republici.

Njujork tajms kaže da funkcioneri administracije razmatraju mogućnost odustajanja od jedne ili obe pomenute baze u prilog izgradnje baza u Turskoj ili na Balkanu.Takođe se kaže da je u opciji razvoj kopnene verzije pomorskog antiraketnog sistema tipa Ejdžis.

Rusija je bila izrazila snažno protivljenje američkom planu za izgradnju raketnog odbrambenog sistema u Centralnoj Evropi, tvrdeći da bi to pokrenulo novu trku u naoružavanju. Njujork tajms izveštava da funkcioneri u Vašingtonu kažu da se alternative ne razmatraju zbog toga da bi se Rusija umirila, već radi prilagođavanja sve ozbiljnojoj opasnosti koja preti od Irana.

Funkcioneri su izjavili da za sada nije doneta nikakva odluka i da su različite opcije još uvek na stolu. Oni su takođe izrazili nadu da će revizija planova za izgradnju antiraketnog sistema biti dovršena možda već u septembru.

Bivši predsednik Džordž Buš mlađi snažno se zalagao za izgradnju antiraketnog sistema u Centralnoj Evropi, dok je predsednik Barak Obama izražavao sumnjičavost prema tom planu.

Američki funkcioneri su oduvek insistirali da taj sistem ne bi bio upravljen protiv Rusije ili bilo koga drugog već da bi mu cilj bio uzvraćanje na mogući raketni napad od strane zemalja kao što je Iran.

XS
SM
MD
LG