Linkovi

Iračani odaju poštu preminulom šiitskom lideru


Hiljade Iračana danas su izašle ne ulice Bagdada uz pooštrene mere bezbednosti da bi odali poštu preminulom šiitskom lideru Abdulu Azizu al-Hakimu.

Hakimovi posmrtni ostaci su prebačeni u Irak radi sahrane, dva dana pošto je umro u susednom Iranu od raka na plućima. Tokom ceremonije na aerodromu u Bagdadu, irački premijer Nuri al-Maliki je rekao da Hakimov gubitak dolazi u „osetljivom“ trenutku za Irak gde su parlamentarni izbori su zakazani za januar.

Hakim je bio na čelu najveće šiitske političke stranke, Vrhovnog iračkog islamskog saveta. On je preminuo samo nekoliko dana pošto se stranka premijera Malikija Dava odvojila od šiitske koalicije koja je dominirala iračkom vladom od 2005. godine. U petak je Hakimov sin Amar al-Hakim apelovao na stranke koje su donele odluku da se ne pridruže koaliciji da razmotre svoj stav.

Bezbednost je bila posebno pooštrena oko šiitskih džamija, svetilišta i kancelarija političkih stranaka u Bagdadu tokom prolaska pogrebne kolone. Hakimov će biti sahranjen u južnom svetom gradu Nadžafu.

XS
SM
MD
LG