Linkovi

Amerikanci odaju poštu senatoru Edvardu Kenediju


Već drugi dan A merikanci iz svih društvenih slojeva defiluju pored kovčega dugogodišnjeg američkog senatora, Edvarda Kenedija, odajući poštu tom uticajnom zakonodavcu i poslednjem političkom lideru iz porodice Kenedi.

I tokom jučerašnjeg dana, nekoliko hiljada ljudi čekalo je u dugom redu da bi prošlo kraj kovčega prekrivenog američkom zastavom, koji je izložen u biblioteci i muzeju u Bostonu, posvećenom njegovom ubijenom bratu, bivšem predsedniku Džonu Kenediju. Kasnije danas, u istoj biblioteci biće održan privatni pomen.

Kovčeg sa telom preminulog senatora juče je dopremljen u povorci vozila iz njegovog doma u Hajanis portu, na rtu Kod, u državi Masačusets. Povorku su takođe posmatrale hiljade ljudi.

Dugogodišnji demokratski senator, Edvard Kenedi, umro je u utorak u 78. godini, posle jednogodišnje borbe sa rakom mozga.

Predsednik Barak Obama održaće oproštajni govor sutra, tokom mise u Bostonu, posle čega će kovčeg sa telom preminulog senatora biti prenet na Nacionalno groblje u Arlingtonu, nedaleko od Vašingtona, gde će Edvard Kenedi biti sahranjen.

Zakonodavci koji su služili sa Kenedijem i svi živi bivši predsednici Sjedinjenih Država, odaju priznanje sposobnosti preminulog senatora da sarađuje sa kolegama iz opozicije u donošenju važnih zakona o zdravstvenom osiguranju, građanskim pravima i obrazovanju. Očekuje se da će četvorica bivših predsednika - Džimi Karter, Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi - prisustvovati sahrani.

XS
SM
MD
LG