Linkovi

Legat senatora Edvarda Kenedija uticajniji od legata njegove braće


Bez obzira da li se zalagao za zdravstveno osiguranje dece ili pomoć siromašnima u Sjedinjenim Državama, preminuli američki senator Edvard Kenedi imao je životni cilj da pomaže neprivilegovanima. Prijatelji i kolege zakonodavca iz Masačusetsa, koji je umro od raka na mozgu u sredu u 78. godini života, kažu da njegov uticaj sezao daleko dalje od njegove čuvene braće, Džona i Roberta.

„Slava i veličina naše tradicije je da govorimo u ime obespravljenih,“ podvlačio je više puta u toku svoje karijere preminuli senator, Edvard Kenedi.

Kao treći po dužini mandata u Kongresu u istoriji Sjedinjenih Država, Edvard Kenedi se oglašavao u ime brojnih gradjana, kao sponzor hiljada zakonskih predloga tokom karijere koja je trajala gotovo pola veka. Prema biografu Adamu Klajmeru, Kenedi se nadao da će poboljšati život Amerikanaca:

„Ako vaši roditelji ili neko koga znate imaju koristi od takozvanog programa 'Obroci na točkovima' za dostavu hrane ljudima koji ne mogu da je spreme za sebe, znajte da iza toga stoji Kenedi. Ako se neko koga znate javi u lokalni zdravstveni centar za pomoć, iza tog programa stoji Kenedi. On je igrao vodeću ulogu u okončanju prinudne regrutacije. Nema zakona o gradjanskim pravima, od kako je došao u Senat, u čijem usvajanju Kenedi nije igrao značajnu ulogu,“ rekao je Klajmer.

Ubrzo posle ubistva njegovog starijeg brata, predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, Edvard Kenedi je nastavio da radi na ispunjenju njegove želje o sprovođenju društvenih promena. On se angažovao na usvajanju Zakona o gradjanskim pravima iz 1964. godine, kojim je proglašena nezakonitom rasna diskriminacija na radnom mestu.

Kenedi je bio šampion i u drugim pitanjima, uključujući pristup dostupnoj zdravstvenoj nezi i ravnopravnosti u stanovanju i glasanju. Ted Kenedi čiji je sin, zbog raka kostiju izgubio nogu, takodje je radio na okončanju diskriminacije fizički i mentalno hendikepiranih osoba putem Zakona o zaštiti hendikepiranih Amerikanaca iz 1990.

Endru Imparato je predsednik i izvršni direktor Američkog udruženja hendikepiranih osoba:

„Mislim da je senator Kenedi razumeo ideju da je hendikepiranost prirodni deo ljudske egzistencije i da samo zbog toga što je neko hendikepiran ne znači da ne bi trebalo da uživa prilike pružene drugima. To bi značilo da bi, ako je reč o detetu, ono trebalo da ima priliku da ide u školu sa svojim vršnjacima,“ kaže Imperato.

Senatski istoričar Donald Riči kaže da nije u pitanju samo broj pitanja za koja se Kenedi zalagao, već i kako se borio za njih. Riči ističe da je senator Kenedi bio veoma cenjen i sposoban da sklopi savez sa političkim neistomišljenicima u cilju usvajanja zakona.

„Njegov moto je bio: Možemo da se složimo da se ne slažemo, ali gde je ona tačka o kojoj se slažemo i isto mislimo.“ To uspešan zakonodavac treba da radi. Da traga za načinima za postizanje konsenzusa o spornim pitanjima,“ smatra Donald Riči.

Smrću Edvarda Kenedija, jedna od najistaknutijih političkih porodica je ostala bez očiglednog naslednika. Medjutim, porodični prijatelji kažu da će, mada Kenedijeva smrt obeležava kraj jedne ere, njegov legat nastaviti da utiče na budućnost. Bivši pisac govora demokratskih lidera Ted Sorensen kaže:

„Ted Kenedi bi vam prvi rekao da ispunjenje ideala porodice Kenedi ne zavisi samo od jedne osobe, čak ni od jednog Kenedija, već od onih koji veruju u standard pruženih prilika i pravde,“ rekao je Ted Sorensen.

Analitičari ukazuju da je Ted Kenedi time, što je pružio podršku Baraku Obami u predsedničkoj trci, nastojao da prenese poruku nade novoj generaciji američkih lidera.

XS
SM
MD
LG