Linkovi

Nasleđe senatora Edvarda Kenedija u svetu van SAD


Lideri iz svih delova sveta pridružuju se jedni drugima u izražavanju počasti preminulom demokratskom senatoru. Tokom gotovo 50 godina provedenih u Senatu, Kenedi je više uticao na unutrašnju nego na spoljnu politiku, ali je ipak ostavio traga u svetu.

Kao član katoličke porodice poreklom iz Irske, 90-tih godina učestvovao je u pregovorima o sklapanju mira u Severnoj Irskoj. Bio je snažan protivnik rata u Vijetnamu i Sjedinjenim Državama predvođene invazije na Irak.

Australijski premijer, Kevin Rad, kaže da je Kenedi dao vanredan doprinos ulozi Sjedinjenih Država u svetu.

"Kada pogledate sadržaj njegove karijere kao zakonodavca, ona zahvata čitavu širinu javne politike, zdravstvene politike, socijalne politike, spoljne politike… Bila je to jedinstvena karijera," rekao je Rad.

Bivši američki predsednik, Džimi Karter, kaže da je Kenedi uspeo da svoja politička ubeđenja pretvori u dela.

"On je mogućno jedan od najefikasnijih članova Kongresa koji su služili u poslednjih 20 godina," rekao je Karter.

Jedno od dostignuća po kojima je Kenedi najviše poznat na svetskoj sceni je učešće u osiguravanju uspeha na pregovorima o miru u Severnoj Irskoj. Ti pregovori su doveli do sporazuma postignutog na Veliki petak, 1998. godine, kojim je okončano više decenija dugo sektaško nasilje u toj britanskoj pokrajini. Ranije ove godine, Britanija je iz zahvalnosti dodelila Kenediju počasnu titulu plemića.

Bivši britanski premijer Toni Bler, pod čijom upravom su se odvijali pomenuti pregovori, rekao je da je Kenedi "istinski služio javnosti i da je bio predan pravdi i omogućavanju ekonomskih prilika za sve."

Iako je rođen u jednoj od najbogatijih porodica u Sjedinjenim Državama, Kenedi je stekao ugled snažnog branitelja ljudi sa manjim privilegijama. Snažno je kritikovao Vijetnamski rat. Predvodio je nastojanja u Kongresu za uvođenje sankcija Južnoafričkoj republici, 1980-tih godina, zbog njene politike aparthejda. Borio se za poštovanje građanskih prava u Čileu i predvodio u zadovoljavanju potreba izbeglica svuda u svetu.

2002. godine glasao je protiv odobravanja rata u Iraku, što je kasnije nazvao svojim "najboljim glasom" otkada je postao senator, 1962. godine.

Izraelski predsednik Šimon Peres rekao je da je Kenedi bio istinski nezavisni mislilac.

"Ted Kenedi je bio veliki američki lider, a takođe i veliki prijatelj Izraela. Njegov glas bio je snažan i originalan, poštovan svuda u svetu. Bio je potpuno slobodan u načinu razmišljanja i samosvojan u izražavanju gledišta," rekao je Šimon peres.

Tokom svoje duge karijere, Kenedi se isticao kao snažan pobornik liberalnih gledišta. Reformu američkog sistema zdravstvenog osiguranja učinio je svojim životnim ciljem, ali se takođe zalagao za proširivanje građanskih prava, poboljšanje obrazovanja i prava doseljenika.

Uprkos svojoj katoličkoj veri čvrsto se zalagao za pravo žena na abortus, a u poznijim godinama i za pravo na zasnivanje braka među osobama istog pola.

XS
SM
MD
LG