Linkovi

Šef UNHCR-a u poseti Beogradu


Pitanje povratka izbeglica u svoje domove na prostoru bivše Jugoslavije predstavlja poštovanje elementarnih vrednosti civilizacije i pretpostavka je konačnog pomirenja svih naroda na tim prostorima, izjavio je danas, predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa Visokim komesarom UN za izbeglice Antoniom Guterešom, koji je obećao pomoć UNHCR-a za povratak raseljenih na Kosovo i zatvaranje kolektivnih centara za izbeglice.

"I posle toliko godina od završetka ratnih sukoba neprihvatljivo je da još nije rešen problem izbeglica u regionu" – ocenili su posle današnjeg razgovora predsednik Srbije Boris Tadić i Visoki komesar UN za izbegli-ce Antonio Gutereš, koji u Beogradu završava turneju po regionu, tokom koje je posetio Zagreb, Sarajevo i Banjaluku.

Uz poruku da je najbolje rešenje za UNHCR dobrovoljni povratak izbeglica Gutereš je obećao pomoć u zatvaranju kolektivnih centra za izbeglice u Srbiji kao i za povratak Srba na Kosovo:

"Želim da kažem da smo sa Vladom Srbije dogovorili da ubrza i poboljša uslove za povratak na Kosovo. Očigledno, mi nismo jedini koji su aktivno uključeni u organizaciju povratka. Ali je veoma važno da uslovi integracije i poštovanje prava budu uslovi da bi taj povratak bio atraktivan."

Govoreći o problemu izbeglih iz Hrvatske, Boris Tadić je rekao da je to zajednički problem Srbije i Hrvatske, a po njegovoj oceni rešavanje ovog problema će biti presudno za dobra odnose i pomirenje dve države:

"Naš pristup će biti i regionalni i biletarlani. Mi ćemo želeti i dalje da sarađujemo sa regionalnim institucijama. Sarađivaćemo i sa Hrvatskom na rešavanju ovog pitanja u smislu dobrosusedskih odnosa, koji moraju da se nastave, ali želimo da radimo zahedno i sa UNHCR-om na rešavanju ovog problema."

Gutereš se danas sastao i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, a na sastanku je konstatovano da sva izbegla i raseljena lica moraju dobiti mogućnost bezbednog povratka i korišćenja svoje imovine koja im je u ovom trenutku uskraćena.

XS
SM
MD
LG