Linkovi

Senator Edvard Kenedi ostavio je neizbrisiv trag u američkoj istoriji


Senator Kenedi je je bio šampion liberalnog krila Demokratske stranke. Tokom svoje dugogodišnje karijere u Senatu borio se za donošenje zakona koji su uneli fundamentalne promene u prava radnika, finansiranje obrazovanja, spoljnu i imigracionu politiku.

Po rečima njegove nećakinje, Kerolajn Kenedi, njen stric je bio inspiracija čitavoj porodici:

„Više od četiri decenije u Senatu, Tedi je predvodio borbu za najvažnija pitanja našeg doba: građanska prava, socijalnu pravdu i obezbeđivanje ekonomskih prilika za sve,“ rekla je Kerolajn Kenedi.

Senator Kenedi je bio glasni kritičar politike Bušove administracije prema Iraku, stava te administracije prema metodama isleđivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam, kao i načina na koji je ta administracija vodila rat protiv terorizma. U jednom intervjuu za TV mrežu CBS, 2007. godine, Kenedi je podvukao svoje protivljenje ratu u Iraku.

„Glasao sam protiv tog rata i to je bio najbolji glas koji sam ikada dao u Senatu. To je bio pogrešan rat, vođen u pogrešno vreme,“ rekao je senator Kenedi.

Međutim, Kenedi je bio poznat i po tome što je umeo da priđe suparničkoj političkoj strani radi postizanja sporazuma sa republikancima o zakonskim predlozima. 2008. godine je u senatoru Baraku Obami video osobu koja obećava promenu i postao je jedan od prvih istaknutih demokrata koji su podržali Obaminu kandidaturu za predsedničku nominaciju.

„Prijatelji moji, pozivam vas da se uključite u ovaj istorijski put i iskažete hrabrost opredeljujući se za promenu. Ponovo je došlo vreme da nova generacija preuzme vođstvo. Ovo je vreme za Baraka Obamu,“ rekao je Kenedi.

Kenedi je prvi put izabran za senatora 1962, godinu dana pre atentata na predsednika Kenedija. Senator je tada održao oproštajni govor:

„Moj brat ne treba da bude glorifikovan niti veličan u smrti, više od onoga što je bio u životu. Njega treba jednostavno zapamtiti kao dobrog i pristojnog čoveka, koji je video nepravdu i pokušavao da je ispravi,“ rekao je senator Edvard Kenedi.

1968. godine njegov drugi brat, Robert Kenedi, ubijen je dok je vodio sopstvenu kampanju za demokratsku predsedničku nominaciju. Iznenada, najmlađi brat, Edvard, postao je politički patrijarh porodice Kenedi. U početku je izgledalo da mu predstoji čist put do Bele kuće. Međutim, te nade su srušene kada je 1969. senator automobilom sleteo sa jednog mosta, pri čemu je poginula mlada žena koja se vozila sa njim, Meri Džo Kopekni.

Njegovo ponašanje u tom, takozvanom incidentu u Čapakvidiku, odnosno višečasovno čekanje pre nego što je policiji prijavio udes, narušilo mu je ugled u američkoj javnosti. Umesto započinjanja predsedničke kampanje, obratio se bračima Masačusetsa sa pitanjem da li da podnese ostavku na položaj u Senatu.

Za mene bi to bila teška odluka. Zato večeras pozivam vas, građane Masačusetsa, da razmislite o tome zajedno sa mnom. Molim za vaš savet i mišljenje o toj odluci,“ rekao je on tom prilikom.

Kenedi je primio hiljade telegrama sa porukom da ne podnese ostavku. 1980. izgubio je kampanju za predsedničku nominaciju, koju je osvojio Džimi Karter.

Međutim, Edvarda Kenedija su čekale i druge životne tragedije. Tri Kenedijeva nećaka zadesila je tragična smrt u mladim godinama. Morao je da svedoči na suđenju četvrtom nećaku, Vilijamu Kenediju Smitu, koji je osuđen, a zatim oslobođen optužbe za silovanje. Sam senator je patio od alkoholizma i bio poznat po aferama, ali sve to je ostavio za sobom posle drugog braka, 1992.

2008. otkriveno je da ima smrtnonosni tumor na mozgu, posle čega se više nije vratio u Senat. Međutim, prošle godine se neočekivano pojavio na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke kako bi izrazio podršku predsedničkoj nominaciji Baraka Obame.

Ted Kenedi je bio jedan od senatora koji su najduže služili u Senatu i jedan od najuticajnijih u savremenoj američkoj istoriji. Nastavljajući rad svoga brata, uspeo je da izgradi sopstveno političko nasleđe koje će ostati trajno zabeleženo u istoriji Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG