Linkovi

Preminuo senator Edvard Kenedi


Američki senator Edvard Kenedi, najmlađi brat pokojnog predsednika Džona Kenedija i jedan od najuticajnijih zakonodavaca u američkoj istoriji, umro je u 78. godini. Predsednik Barak Obama izjavio je da je smrću senatora Kenedija Amerika izgubila "velikog lidera". Senator Kenedi je bio najmladji sin Rouz i Džozefa Kenedija i sledio je put koji su započela njegova braća, predsednik Džon Ficdžerald Kenedi i Sekretar za pravosudje, senator Robert Kenedi, obojica ubijeni 1960-ih godina. Ted Kenedi je bio poštovan zbog svoje dugogodišnje predanosti zdravstvenoj zaštiti za sve Amerikance. Porodica Kenedi saopštila je da je senator umro kasno sinoć, u svom domu u gradiću Hajanis port, u državi Masačusets. On je nešto kraće od godinu dana bolovao od neizlečivog tumora na mozgu.

Senator Kenedi je bio glava najpoznatije porodice političara u Americi. On je takodje bio jedan od najuticajnijih članova američkog Senata. Maja 2008. godine senatoru Kenediju je postavljena dijagnoza tumora na mozgu, da bi potom bio podvrgnut operaciji u Severnoj Karolini. Edvard Kenedi se u novembru te godine osećao dovoljno dobro da bi se vratio u Senat:

„Dobro se osećam. Radujem se zasedanju Senata. Imamo puno posla. Posebno se radujem saradnji sa Barakom Obamom.“

U poslednjim mesecima života, Kenedi se angažovao na promovisanju predsednikovog glavnog prioriteta – reforme zdravstvenog osiguranja, što je nastojanje koje je Kenedi okarakterisao kao najveći cilj svog života. On je januara 2008. po prvi put pružio podršku predsedniku Baraku Obami, koji se tada takmičio sa senatorkom Hilari Klinton za predsedničku nominaciju demokratske stranke.

„Znam šta Amerika može da postigne. Video sam to. Doživeo sam to. I sa Barakom Obamom mi to ponovo možemo postići.“

Edvard Kenedi je rodjen u Bostonu 1932. godine. Postao je senator 1962. godine i bio je drugi po dužini mandata u Senatu. Kenedi je često kritikovao politiku Bušove administracije, posebno u Iraku.

„Gospodine sekretaru, moram da kažem da mi se vaša jutrošnja prezentacija čini neiskrenom.“

Medjutim, Edvard Kenedi je takodje saradjivao sa republikancima u promovisanju svojih ciljeva. Uprkos svom političkom pedigreu, senator Kenedi nikada nije ostvario svoj san da postane predsednik. Njegova politička karijera je gotovo bila okončana 1969. godine kada je automobil kojim je upravljao skrenuo sa mosta na ostrvu Čapakvidik u Masačusetsu. Njegova saputnica Meri Džo Kopekni poginula je u tom udesu. Kenedi je čekao više sati pre nego što je prijavio incident policiji, što je ozbiljno narušilo njegov imidž u javnosti. On se kasnije, 1980. godine, kandidovao za predsedničku nominaciju demokratske stranke, ali ga je pobedio Džimi Karter.

Od tada, Kenedi se posvetio radu u Senatu. Postao je neumorni zagovornik liberalnih političkih ciljeva i, stoga, omiljena meta napada republikanaca. 2006. Kenedija je magazin Tajm proglasio jednim od „deset najboljih senatora“. U časopisu je tada zabeleženo da je Kenedi „doprineo usvajanju velikog broja zakona koji su uticali na živote praktično svakog čoveka, žene i deteta u Americi.“ Predsednik Obama je ranije ovog meseca dodelio Edvardu Kenediju najveće civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama - Predsedničku medalju slobode.

Američki i svetski zvaničnici odaju poštu Kenediju

Predsednik Barak Obama kazao je da je duboko ožalošćen zbog smrti senatora Edvarda Kenedija. Obama se obratio novinarima u Martas Vinjardu, gde sa porodicom provodi jednonedeljni odmor.

"Njegove ideje i ideali dali su pečat nizu zakona i odražavaju se na živote miliona ljudi: starijih osoba koje su spoznale novo dostojanstvo, porodica koje su dobile novu šansu, dece koja su spoznala prednosti obrazovanja i svih onih koji mogu da ostvaruju svoje snove u Americi, u kojoj vlada jednakost i veća pravda, uključujući i mene. "

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden, koji je tri decenije bio američki senator, kazao je da je Kenedi celog života radio za pravedniju Ameriku.

“Bukvalno je promenio uslove života desetina miliona Amerikanaca. Takođe je promenio način na koji ljudi misle o sebi i drugima. Ja ne bih stojao ovde da nije bilo Teda Kenedija.”

Bivši predsednik Džimi Karter, koji se nalazi u poseti Zapadnoj Obali, takođe je naglasio da je Kenedijev život bio posvećen poboljšanju života Amerikanaca.

"Uvek je bio prvo predan ljudima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Radio je za one koji su bili obespravljeni u američkom društvu.”

Poštu senator Kenediju odali su i brojni svetski lideri.

"Jednom prilikom je kazao da prošla dostignuća predstavljaju problem današnjice. To znači da nanovo treba da ostvarujemo uspehe i da ne budemo samo zadovoljni prošlošću”, kazao je izraelski predsednik Šimon Peres.

"Dao je izuzetan doprinos američkoj politici i ulozi SAD u svijetu”, naglasio je premijer Australije Kevin Rad.

Britanski premijer Gordon Braun kazao je da će stanovnici svih kontinenata tugovati za Kenedijem, dok je njegov prethodnik Toni Bler naglasio da je američki senator inspirisao odanost i poštovanje širom sveta. Nazivajući Kenedija jednom od najistaknutijih ličnosti američke politike, njemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da su njegovu borbu za pravdu i mir karakterisali čvrstina i nepokolebljivost. Italijanski predsednik Đorđo Napolitano rekao je da Edvard Kenedi zaslužuje poštovanje slobodnog svijeta.

XS
SM
MD
LG