Linkovi

Pozitivni nagoveštaji na tržištu nekretnina u SAD


Najvažniji berzanski indeksi su dosegli najveće vrednosti ove godine pošto su američke Federalne rezerve prošle nedelje saopštile da sa više optimizma posmatraju ekonomsku situaciju, a u nacionalnom izveštaju se navodi da je ponovo počela kupoprodaja nekretnina. Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama je objavila da je prodaja postojećih kuća skočila za 7 odsto u julu, što predstavlja najveći mesečni rast u proteklih 10 godina. Dobre vesti su navele ljude da budu optimističniji, ali situacija nije baš tako ružičasta kao što se možda na prvi pogled čini.

Prodaja nekretnina je naglo porasla u julu iznad očekivanja što je podstaklo rastući optimizam da je američka ekonomija na pravom putu. Predstavnik firme Zip Realty, Patrik Lašinski, objašnjava novonastalu situaciju.

„Pristupačnost je na vrhuncu – imate cene koje su pale za 25 do 30 odsto, kamate koje su veoma niske i kupce koji su čekali da se dokopaju imovine. Dodajte tome poresku olakšicu od 8 hiljada dolara ako kupujete svoj prvi dom i biće vam jasno zašto je potražnja na zavidnom nivou.“

Veća potražnja je, medjutim, samo deo šire slike. Iako je rast bio najveći u protekloj deceniji, prosečan vlasnik je izgubio oko 15 odsto vrednosti svoje kuće. Ekonomista Mark Zandi kaže da je to deo većeg problema na tržištu nekretnina.

„Cene kuća će nastaviti da padaju dok god banke plene imovinu i moraćemo da sačekamo da predsednikov plan za modifikovanje pozajmica bude sproveden u delo.“

Kritičari vladinog plana koji treba da pomogne vlasnicima, menjajući uslove zajma, kažu da je manje od 10 odsto zajmova zaista i promenjeno. To znači da mnogi vlasnici i dalje plaćaju velike kamate koje prevazilaze vrednost njihovih domova. Prošlog meseca više od 360 hiljada vlasnika je izgubilo svoje kuće, što predstavlja povećanje od više od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zandi kaže da je deo problema to što banke i dalje nerado pozajmljuju novac.

Nervozni su jer nezaposlenost raste, a cene nekretnina padaju i dok postoji takva situacija oni će nerado pozajmljivati novac.“

Trgovci nekretninama kažu da najveći broj vlasnika koji žele da ostanu u svojim domovima ne treba da brinu.

Ako ne želite da prodate svoju kuću, nemojte da brinete puno o ciframa. Možete biti sigurni da će cena opet dostići onu staru i čak je prevazići. Da li će to biti za godinu ili dve? Verovatno ne, pre će to biti u razmaku od 5 do 7 godina. Onda bi sve trebalo da bude u redu“, ističe Lašinski.

Ovo nije velika uteha za oko 4 miliona ljudi koji se dovijaju svakog meseca kako bi platili ratu za kuću. Dok stopa nezaposlenosti tek treba da dostigne vrhunac sledeće godine, ostaje bojazan da će broj zaplena imovine nastaviti da raste što dalje usporava oporavak posustale američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG