Linkovi

Objavljen izveštaj o mučenju osumnjičenih za terorizam


Sekretarijat za pravosuđe imenovao je juče specijalnog tužioca koji će ispitati moguća zlostavljanja osumnjičenih za terorizam nakon napada 11. septembra. Ta odluka je doneta nakon objavljivanja izvještaja, u kojem se ukazuje na neovlašćenu i nehumanu praksu islednika Centralne obaveštajne agencije. Izveštaj, koji je držan u tajnosti pet godina, obelodanjen je isključivo zahvaljujući pravosudnoj akciji Američke unije za građanske slobode.

Stotine stranica, koje su objavljene u Sekretarijatu za pravosuđe, sadrže listu metoda ispitivanja za koje su čak i pojedini pripadnici Centralne obavještajne agencije u to vrijeme smatrali da su bile preoštre.

"Program za disciplinovanje mora da ima pravila. Ne možete da imate ljude koji rade šta hoće”, ističe bivši agent Robert Grenijer.

U izvještaju se navodi da su agenti kazali organizatoru terorističkih napada 11. septembra, Kalidu Šeiku Mohamedu, da će mu djeca biti ubijena, ukoliko se još nešto dogodi u Sjedinjenim Državama. U pokušaju da slome Abd al-Rahima al Naširija, optuženog za napad na američki razarač „Kol”, agenti koji su ga saslušavali prijetili su mu revolverima i električnim burgijama.

"To pokazuje da je agencija bila potpuno van kontrole i, nažalost, to je bila i namjera”, smatra advokat Američke unije za građanske slobode Džamel Džafer.

Islednici CIE su takođe izvodili lažna ubistva, kako bi ubijedili zatvorenika da je on sljedeći.

"Sada imamo dokument, koji svijet može da pročita, u kojem se detaljno navodi da su Sjedinjene Države prekršile svoje principe i okrenule se tamnoj strani, kada to nisu morale da urade”, kaže bivši zvaničnik nacionalne bezbjednosti Ričard Klark.

Često korišćenje takozvane simulacije davljenja bilo je dobro poznato i odobreno od strane tadašnjeg sekretara za pravosuđe Džona Eškrofta. Sekretar za pravosuđe, kako se navodi u izvještaju, bio je informisan da je simulacija davljenja korišćena 119 puta prilikom ispitivanja samo jedne osobe. Eškroft je tokom svjedočenja u Kongresu prošle godine tvrdio da je ta tehnika rijetko korišćena, odnosno samo tri puta.

CIA je davno suspendovala najoštrije metode ispitivanja, a direktor Leon Paneta je rekao da agencija nije opraštala ponašanje, koliko god ono bilo rijetko, koje nije bilo u skladu sa zvaničnim smjernicama za borbu protiv teororizma.

XS
SM
MD
LG