Linkovi

Zabrinutost za Avganistan se nastavlja i posle izbora


Zabrinutost u pogledu razvoja situacije u Avganistanu posle izbora se povećava. Nadležni za izbore još ne objavljuju rezultate, pa čak ni procenu izlaznosti. Delimični rezultati iz nekih pokrajina se očekuju sutra, ali posmatrači kažu da bi objavljivanje zvaničnih rezultata moglo da bude odloženo – dok se ne istraži sve veći broj ozbiljnih optužbi za krađu glasova.

U jeku sve većeg broja nagoveštaja da bi rezultat mogao da pokaže da je predsednik Hamid Karzai osvojio pobedu u prvom krugu izbora, njegov glavni suparnik već tvrdi da je reč o prevari.

Bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula tvrdi da je Karzaijeva administracija sprovela organizovanu prevaru i jasno nagoveštava da možda neće da prihvati rezultat:

„Predsednik Nezavisne izborne komisije radi za sadašnjeg predsednika i neka je vrsta vrhovnog komandanta komisije, više nego sam komesar. To je vrlo očigledno. Prema tome, nemamo poverenje u šefa Nezavisne izborne komisije.“

Međunarodna zajednica, koja je obezbedila milijarde dolara i desetine hiljada vojnika za Avganistan tokom Karzaijevog mandata, izražava podršku izbornoj komisiji koja vodi ceo proces. Specijalni predstavnik predsednika Obame za Avganistan i Pakistan, Ričard Holbruk, potvrđuje tu podršku. On je razgovarao sa novinarima prilikom posete američkom regionalnom vojnom komandnom centru u Mazar-i-Šarifu:

„Na kraju krajeva, zvaničan rezultat je ono što je važno na slobodnim izborima. Prema tome, stav Sjedinjenih Država i svih naših saveznika iz NATO-a, brojnih zemalja koje su ovde da bi pomogle Avganistanu, jedinstven je. Svi ćemo poštovati odluku Nezavisne izborne komisije,“ rekao je Holbruk.

Ali američke brige prevazilaze rezultat izbora. U Vašingtonu, naročito u Sekretarijatu za odbranu, raste strepnja od ponovnog oživljavanja Talibana. Načelniku Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralu Majku Malenu, u emisiji „Susret sa štampom“ američke nacionalne televizije, postavljeno je pitanje da li američka vojska ispunjava svoj centralni zadatak u regionu i bori se protiv Al-kaide i njenih ekstremističkih saveznika:

„Misija obuhvata i Taliban, koji se tokom protekle dve-tri godine razvio i mnogo izveštio, tako da je u tom smislu mnogo opasniji protivnik. A oni su zaista svi povezani. Preko granice u Pakistanu, obezbeđuju Al-kaidi utočišta. Oni obezbeđuju borce i za Avganistan. Al-kaida bi veoma volela da vidi da Kabul postane prestonica kakva je bio ranije, da njime suštinski vladaju ekstremisti,“ odgovorio je Malen.

Da bi se to sprečilo, komandant američkih snaga u Avganistanu će možda uskoro da zatraži od predsednika da pošalje još vojnika u Avganistan. To bi moglo da postane politički problem za Obaminu administraciju, koja je nasledila osmogodišnji rat za koji se u novije vreme prema anketama sve više smanjuje podrška u američkoj javnosti.

XS
SM
MD
LG