Linkovi

Predsednik Obama odobrio osnivanje novog isledničkog tima


Američki predsednik Barak Obama odobrio je osnivanje elitnog tima islednika koji će ispitivati najvažnije među osumnjičenima za terorizam.

Predstavnik Bele kuće, Bil Barton, rekao je da će sedište tima biti u Federalnom istražnom birou i da će on okupljati sve "razne elemente" uključene u isleđivanja. On je dodao da će tim operisati u skladu sa propisima zapisanim u Pravilniku o ponašanju američke Kopnene vojske.

Očekuje se da će tim nazvan Islednička grupa za osumnjičene visokog ranga biti sastavljen od eksperata iz nekoliko obaveštajnih agencija i bezbednosnih službi, a njegov rad nadgledaće Savet za nacionalnu bezbednost, što znači da će Bela kuća imati direktan uvid.

Predsednik Obama je već zabranio surove metode isleđivanja, kao što je sumulirano davljenje, koje su bile dozvoljene u prethodnoj administraciji predsednika Džordža Buša. Prema novim instrukcijama, islednici moraju da se strogo pridržavaju Pravilnika o ponašanju pripadnika Kopnene vojske, koji ne dozvoljava metode ispitivanja kao što je dugo izlaganje zatvorenika glasnoj muzici ili uskraćivanje sna.

Odvojeno od toga, list Njujork tajms izveštava da Sekretarijat za pravosuđe preporučuje ponovno otvaranje slučajeva zlostavljanja nekih zatvorenika u vreme Bušove administracije, što bi moglo da izloži pripadnike CIE i spoljne saradnike krivičnom gonjenju.

Predstavnik Bele kuće je rekao da odluku o ponovnom pokretanju tih slučajeva može da donese samo Sekretar za pravosuđe, Erik Holder.

Danas se takođe očekuje objavljivanje dugo očekivanog izveštaja unutrašnjeg inspektora CIE, sa pojedinostima o kontroverznim metodama isleđivanja primenivanim tokom administracije predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG