Linkovi

Parlament Škotske raspravlja o oslobađanju libijskog bombaša


Škotski parlament sazvao je za danas vanrednu sednicu radi debate o odluci da se iz humanitarnih razloga oslobodi Libijac odgovoran za eksploziju aviona iznad Lokerbija.

Članovi parlamenta nameravaju da postave stroga pitanja sekretaru za pravosuđe, Keniju Mekaskilu, u vezi sa njegovom odlukom da oslobodi Abdela Baseta al-Megrahija, jedinu osobu koja je osuđena zbog podmetanja bombe u avion kompanije PanAm, 1988. godine, u čijoj eksploziji je poginulo 270 ljudi. Opozicione stranke planiraju da zatraže glasanje o poverenju vladi, sa mogućnošću kompletne reorganizacije njenog sastava.

Proteklih dana čule su se žestoke kritike na račun Megrahijevog oslobađanja. Američki predsednik Barak Obama, državna sekretarka Hilari Klinton i direktor američkog FBIja, izrazili su snažno protivljenje. Takođe je bilo pretnji od strane američkih građana da će bojkotovati škotsku robu i usluge.

Megrahi se u četvrtak vratio u Libiju, gde je dočekan kao heroj. Prema nekim izveštajima, on namerava da napiše knjigu u kojoj bi izneo nove informacije u vezi sa tim, najtežim terorističkim napadom u Britaniji.

XS
SM
MD
LG