Linkovi

CIA objavljuje nove detalje zlostavljanja zatvorenika


Američka Centralna obaveštajna agencija sutra objavljuje izveštaj sa novim detaljima zlostavljanja zatvorenika u svojim tajnim zatvorima tokom proteklih nekoliko godina. Navodi se da je izveštaj koji objavljuje generalni inspektor agencije krajnje kritičan prema načinu i metodama korišćenim na saslušanjima, među kojima su i simulacija davljenja vodom i lažno likvidiranje zatvorenika.

Izveštaj je završen 2004, ali je sve do sada bio držan u tajnosti, a obelodanjuje se isključivo zahvaljujući pravosudnoj akciji Američke unije za građanske slobode. U izvešaju se, na primer, opisuje slučaj kada su agenti Centralne obaveštajne agencije pucali da bi zatvorenika koga su saslušavali ubedili da je zatvorenik u obližnjoj prostoriji upravo ubijen i da je on sledeći. U izveštaju se opisuje i tretman Abd al Rahima al-Naširija, jednog od vođa Al-kaide optuženog za napad na američki razarač „Kol“ 2000. godine u Jemenu. Agenti koji su ga saslušavali su mu pretili revolverima i električnim burgijama.

Tretman koji zatvorenika navodi na pomisao da mu je život neposredno ugrožen, smatra se mučenjem i prema američkim zakonima je zabranjen. Naširi je bio i jedan od tri zarobljenika Centralne obaveštajne agencije koji su bili podvrgavani simuliranom davljenju vodom. Premda je taj metod saslušavanja 2002. odobrio Sekretarijat za pravosuđe, predsednik Barak Obama i sekretar za pravosuđe Erik Holder, proglasili su ga mučenjem i zabranili.

XS
SM
MD
LG