Linkovi

Gadafi poželeo dobrodošlicu bombašu iz Lokerbija


Libijski lider Moamer El Gadafi dočekao je na aerodromu osudjenog bombaša iz Lokerbija, Abdela Baseta al- Megrahija, nakon njegovog puštanja iz zatvora u Škotskoj.

Gadafi je pri susretu zagrlio al-Megrahija koji je zatim poljubio ruku libijskog lidera. Gadafi je odao priznanje škotskim vlastima jer su, kako je rekao, „imale hrabrosti“ da puste smrtno obolelog al-Megrahija da se vrati kući. Posle susreta, Gadafije porazgovarao sa članovima Megrahijeve porodice i drugim dobronamernicima.

Britanija i Sjedinjene Države su osudile, kako su to nazvale, „herojski doček“ za čoveka osudjenog za ubistvo 270 ljudi, bombom podmetnutom u avion koji je eksplodirao iznad Lokerbija, u Škotskoj, 1988. godine. Američki predsednik Barak Obama je te scene nazvao „veoma neprihvatljivim“.

U medjuvremenu, britanski Forin ofis je demantovao optužbe da je puštanje Megrahija na slobodu vezano za neki trgovinski sporazum.

U medijskim izveštajima se naime navodi izjava Gadafijevog sina da jeMegrahijevopuštanje na slobodu vezano za trgovinske interese sa naftom bogatom Libijom. Medjutim, predstavnik britanskog Forin ofisa je rekao da „nije bilo nikakvog sporazuma“.

XS
SM
MD
LG