Linkovi

Izborni posmatrači visoko ocenjuju izborna nastojanja u Avganistanu


Posmatrači iz Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove (NDI) izjavili su danas da su predsednički izbori i izbori za lokalne uprave održani "u skladu sa demokratskim principima," iako je bilo ozbiljnih propusta.

Posmatračka misija Evropske unije u Avganistanu saopštila je da je proces bio "uglavnom pozitivan," ali da se zbog pretnji nasiljem izbori ne mogu smatrati potpuno slobodnim.

Najmanje jedna grupa saopštila je da je pokret Taliban ispunio svoju pretnju da će napadati birače. Nader Naderi, iz avganistanske Fondacije za slobodne i pravedne izbore, izjavio je za Glas Amerike da su njegovi posmatrači u pokrajini Kandahar, na dan izbora videli kako su talibani dvojici birača odsekli mastilom obeležene prste. Da bi se sprečile prevare, birači su morali da prilikom glasanja zamoče prst u mastilo.

Oba najbolje plasirana kandidata, predsednik Hamid Karzai i bivši ministar inostranih poslova Abdula Abdula, tvrde da su pobedili u prvom krugu glasanja, ali preliminarni rezultati se ne očekuju pre početka iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG