Linkovi

Sve manje pristalica reforme zdravstvene zaštite u SAD


Predsjednik Barak Obama od danas je na ljetnjem odmoru, koji mu je svakako potreban, nakon oštre debate o planiranoj reformi zdravstvene zaštite. Novo istraživanje javnog mnjenja takođe pokazuje da je to pitanje uticalo na Obamin pad popularnosti.

Podrška Obaminom planu za reformu zdravstvene zaštite ponovo je pala. Prema istraživanju televizije EJ-Bi-SI i lista Vašington Post, 50 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji Obama tretira pitanje zdravstvene zaštite, dok samo 46 odsto odobrava. Predsjednik međutim ističe da će reforma biti sprovedena.

“Apsolutno sam uvjeren da to možemo da uradimo”.

Obama je prvi put jasno stavio do zanja da je spreman da usvoji planiranu reformu bez republikanske podrške.

Nemam kontrolu nad političkom strategijom druge strane. Ali imam obavezu prema američkom narodu da sprovedem reformu na bilo koji način.”

Samo nešto više od polovine Amerikanaca podržava opciju državnog zdravstvenog osiguranja, koju je samo prije dva mjeseca odobravalo 62 odsto ispitanika. Predsjednik Obama za to krivi dezinformacije koje šire Republikanci.

Iznesen je veliki broj absurdnih tvrdnji o reformi zdravstvene zaštite.”

Obamini protivnici su međutim ohrabreni padom podrške za predsjednikov plan.

Divna stvar o našoj zemlji je što možemo da je mijenjamo. To smo zaboravili. I sada je pravo vrijeme da to uradimo”, kaže republikanski senator iz Oklahome Tom Koburn.

Koburn međutim ne govori o reformi zdravstvene zaštite, već o promjenama u Kongresu.

“To znači da sledeći izborni ciklus mora da bude oštar. Potrebno je da bude bitno različita situacija kada se vratimo 2011 godine.”

Iako je predsjednik siguran u usvajanje reforme, svaki glas u Kongresu će biti važan. To je i razlog što je teško bolesni senator Edvard Kenedi zatražio da se demokratskom guverneru Masačusetsa omogući da odmah imenuje njegovog nasljednika, u slučaju da ne bude mogao da glasa.

XS
SM
MD
LG