Linkovi

Izborni funkcioneri u Avganistanu: Tvrdnje o pobedama preuranjene


Izborni štabovi oba najbolje plasirana kandidata na predsedničkim izborima u Avganistanu tvrde da je pobeda njihova.

Funkcioneri izbornog štaba predsednika Hamida Karzaija kažu da je njegova prednost dovoljno velika da drugi krug izbora neće biti potreban. Predstavnik njegovog najozbiljnijeg protivnika, bivšeg ministra inostranih poslova Abdule Abdule tvrde da je on osvojio veći broj glasova.

Međutim, generalni sekretar Nezavisne izborne komisije, Daud Ali Nadžafi, kaže da još nisu prebrojani svi glasovi i da preliminarni rezultati neće biti objavljivani još nekoliko dana.

U jednoj od prvih ozbiljnijih procena izbornih posmatrača, američki Međunarodni republikanski institut saopštio je danas da su izbori bili "kredibilni." Ali šef posmatračke delegacije u Avganistanu, Ričard Vilijamson, rekao je da je bilo i ozbiljnih problema. On je rekao da je nedovoljna bezbednost uticala na odziv birača i da ima uverljivih izveštaja da su glasački registracioni kartoni preprodavani. Vilijamson je takođe rekao da je, po svemu sudeći, bilo problema sa neizbrisivim mastilom pomoću koga su glasači sprečavani da glasaju više od jednom.

Uprkos opasnosti od napada talibana, avganistanski glasači su juče izašli na druge predsedničke izbore. u Nasilju u Kabulu i drugim veći mestima poginulo je najmanje 26 ljudi.

Predsednik Barak Obama odao je priznanje avganistanskom narodu na učešću u predsedničkim izborima, uprkos pretnjama Talibana da će izvoditi napade. Obama je uoči odlaska u Kemp Dejvid naglasio da su izbori važan korak napred za avganistanski narod, koji želi da kontroliše svoju budućnost.

XS
SM
MD
LG