Linkovi

Prodavci otkazuju učešće u programu "keš za starudiju"


Danas su se pojavili novi dokazi da je popularni program „keš za starudiju“ izuzetno uspešan – u stvari, „Uncle Sam“, odnosno – da tako kažemo – državna kasa – zaostao je i ostao nazad „u prašini“. Automobile je na osnovu tog programa kupilo toliko mnogo ljudi, da federalna vlada kasni sa isplatama prodavcima automobila. Neki od prodavaca sada kažu da više neće da učestvuju u programu, ali „Dženeral motors“ želi da se akcija nastavi.

Dok prodavci automobila koji su bez gotovine žele da istupe iz federalnog programa „keš za starudiju“, „Dženeral motors“ ga podržava. Desetine prodavaca su otkazale učestvovanje u programu koji omogućuje mušterijama da zamene svoja vozila koja gutaju benzin za federalnu nadoknadu u iznosu do četiri i po hiljade dolara, jer više ne mogu da kreditiraju državu.

„Federalna vlada je do sada isplatila veoma, veoma mali deo dosadašnjih transakcija“, kaže Mark Šajnberg iz njujorškog udruženja prodavaca automobila.

Međutim, „Dži-Em“ je saopštio da će kompanija „danas početi da obezbeđuje nadoknadu prodavcima u iznosu koji je jednak federalnoj nadoknadi“. Sekretar za transport, Rej Lahud, tvrdi da je državni novac na putu.

„Naknada će biti isplaćena svim prodavcima automobila.“

Program je doživeo veliki uspeh. Međutim, postao je žrtva sopstvenog uspeha – prodaja automobila se naglo povećala, ali su prodavci pali u dug. Lanac prodavnica „Darkars“ će za sada da nastavi program, iako mu država duguje pet miliona dolara. Vlasnik jedne od prodavnica objašnjava da je rešio do preuzme deo rizika. Nacionalno udruženje prodavaca automobila upozorava da „prodavci koji prihvate nove sporazume u okviru ovog programa, rizikuju da ne dobiju nadoknadu“.

Sekretarijat za transport najavljuje da će do subote da izda novo saopštenje u vezi sa programom. Prodavci se nadaju da će agencija da saopšti da će 3 milijarde dolara federalnog novca – za koje se očekivalo da će trajati do početka septembra – biti potrošeno pre kraja nedelje.

XS
SM
MD
LG