Linkovi

Kompanije se utrkuju u konstruisanju električnih vozila


Utrkivanje ko će proizvesti ekonomičniji automobil ušlo je "u četvrtu brzinu" kada je Dženeral motros objavio da će njegovo novo vozilo na hibridni pogon imati potrošnju manju od dva i po litra na sto kilometara. Analitičari kažu da je obnovljeni interes za superekonomična vozila otvorio ogromne mogućnosti za proizvođače. Jedna mala kompanija iz Kolorada uverena je da će moći da se uključi u trku sa najvećim proizvođačima.

Dženeral motors je privukao ogromnu pažnju kada je ovog meseca objavio da će njegov model Ševi Volt trošiti oko litar benzina na sto kilometara.

Generalni direktor Fric Henderson veruje da će nova linija hibridnih automobila obnoviti profitabilnost njegove kompanije.

"Verujemo da će nas automobil sa ovako niskom potrošnjom vratiti na pravi kolosek," rekao je Henderson.

Očekuje se da će Ševi Volt početi da se prodaje 2010. godine. Analitičarka autoindustrije, Rebeka Lindland, kaže da se u taj auto polažu mnogo nade.

"Veoma je važno da postignu pun pogodak, jer su u ta kola uložili mnogo od svoje reputacije," rekla je Rebeka Lindland.

Ali Dži-em ima veliku konkurenciju. Nisan bi iduće godine trebalo da prikaže svoj potpuno električni auto Leaf, a Honda najavljuje nov model svog hibridnog auta Insajt.

Iako ta vozila ne mogu da se porede sa ekonomičnošću Volta, razlika u ceni od 10 do 15 hiljada dolara mogla bi da privuče mnoge.

Ali konkurencije ima i kod kuće.

Nova kompanija iz Kolorada - Koda - reklamira auto koji će moći da pređe 160 kilometara, brzinom od 130 kilometara na sat, bez kapi benzina. Kompanija je dobila 45 miliona dolara da pokrene proizvodnju.

Guverner Kolorada. Bil Riter, jedan je od prvih koji su ga isprobali.

"Ovo je prva kompanija iz Kolorada kojoj je Sekretarijat za energiju dao kreditnu garanciju, što znači da veruju u tu ideju," rekao je Riter.

Kompanija se nada da će ove godine početi proitvodnju 20 hiljada vozila koja će koštati 35 hiljada dolara, a čije baterije će se puniti svega 6 sati.

"Vlasnik će moći da ga ubaci u garažu i priključi na mrežu kojom dolazi energija proizvedena od sunca, vetra ili geotermalne energije, dakle sve će biti bez ikakvog zagađenja," rekao je Riter.

Ali, iako se sada mnoga ekonomična vozila nadmeću u privlačenju pažnje, analitičari kažu da su ona samo deo rešenja za posustalu autoindustriju. Posle najdublje recesije u poslednjih nekoliko decenija, Dženeral motors planira da osvoji još jedan segment tržišta - male automobile sa cenom od svega 4 hiljade dolara. Za sada se još ne zna da li bi ta vozila bila prodavana i u Americi.

XS
SM
MD
LG