Linkovi

Završeno glasanje na izborima u Avganistanu


Avganistanski birači, uprkos pretnjama Talibana da će izazivati nasilje tokom današnjeg glasanja, izašli su da glasaju na drugim predsedničkim izborima u svojoj zemlji. Iz nekih delova zemlje stižu vesti o sporadičnom nasilju, do kojeg je dolazilo i u prestonici Kabulu, gde su biračka mesta bila otvorena sat duže, da bi se svima koji su bili u redu omogućilo da glasaju.

Nasilje pripadnika Talibana se predvidjalo, čak i očekivalo. Zbog toga je za 17 miliona registrovanih birača u Avganistanu glavno pitanje bilo da li da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa i reskiraju sopstveni život ili bezbedno ostanu kod kuće. Ali mnogi obični Avganistanci prkosili su opasnostima.

Uopšte se ne plašim. Vlada dobro kontroliše bezbednost. Ne bojim se Talibana,“ rekao je jedan od glasača.

Na nekim biračkim mestima u Kabulu odziv je bio slab. U ruralnim oblastima pod kontrolom pobunjenika, nekoliko biračkih mesta nije ni otvoreno, jer su izborni zvaničnici strepeli da će ih ubiti, uprkos masovnom nastojanju da se osigura bezbednost u kojem su učestvovale stotine hiljada avganistanskih vojnika i policajaca uz pomoć desetina hiljada stranih vojnika.
Glasanje su posmatrale hiljade Avganistanaca i medjunarodnih posmatrača.

Bivši američki kongresmen Džim Mudi, obilazio je biračka mesta u Kabulu kao posmatrač organizacije Medjunarodna demokratija. On je za Glas Amerike izjavio da je sve, koliko je video, teklo „veoma glatko i uredno“.

Ne postoje savršeni izbori, uključujući i one u Sjedinjenim Državama. I mi imamo svoje probleme. Uzimajući u obzir okolnost da je ova zemlja još u ratu i da postoji ogroman unutrašnji konflikt, mislim da zaista možemo da čestitamo Avganistancima i njihovim vlastima,“ rekao je Mudi.

Izveštač Glasa Amerike, Striv Herman, ovako je opisao izgled glasačkog listića.

Ovo je kopija biračkog listića. Na vrhu su brojni predsednički kandidati, među kojima je i sadašnji predsednik Hamid Karzaj. S obzirom da većina Avganistanaca ne može da čita, glasački listić sadrži simbole stranke i fotografije, da bi se pomoglo biračima da izaberu,“ rekao je Herman.

Avganistanski predsednik Hamid Karzaj izrazio je uverenje da će izbori doneti dobro Avganistanu.

Ovo su drugi predsednički i parlamentarni izbori u Avganistanu. Siguran sam da će, ako Bog bude tako hteo, ovi doneti mir, napredak i dobrobit avganistanskom narodu,“ rekao je Karzaj.

Predsednik Karzaj je favorit i nada se da će dobiti više od 50 odsto u prvom krugu glasanja, da bi izbegao drugi krug.

Bezbednost je, kako izgleda, primarno pitanje za birače, ali oni takodje brinu zbog korupcije, zapošljavanja, obrazovanja i razvoja.

Avganistanac koji se predstavio kao Karimi izjavio je: „Došao sam da glasam i izaberem predsednika koji će završiti rat, biti dobar lider i izbaviti Avganistan iz sadašnje situacije.“

Ovi izbori su primarno u rukama Avganistanaca – od osiguravanja bezbednosti na biračkim mestima, do distribucije i prebrojavanja miliona glasova.
U nekim zabačenim mestima, to znači kombinaciju starih metoda i visoke tehnologije. Kutije s biračkim listićima koje do tih mesta prenose magarci i prebrojavanje glasova čiji će broj potom biti javljan satelitskim telefonom u Kabul.

Posmatrači navode da je malo verovatno da će izbori biti „slobodni i pošteni“ - u skladu sa standardima zrele zapadne demokratije. Medjutim, Ujedinjene nacije i drugi funkcioneri, nadaju se da će izborni posmatrači na posletku objaviti da su izbori bili „kredibilni“ i da će rezultate prihvatiti većina učesnika.

XS
SM
MD
LG