Linkovi

Koalicione snage nastavljaju borbu protiv Talibana u Avganistanu


Misija Severoatlantskog saveza u Avganistanu traje od 2003. Zvanični naziv NATO snaga koje operišu kao kontigent sa mandatom Ujedinjenih nacija, jeste „Snage za međunarodnu bezbednosnu pomoć.“

Vojni analitičari ističu da NATO ima tri cilja u Avganistanu: pružanje pomoći vladu u Kabulu u cilju obnove i stabilizacije zemlje, obuku pripadnika nove avganistanske vojske i policije i hvatanje i eliminaciju pobunjenika u južnom delu Avganistana, gde su se povukli pripadnici talibana kada je taj pokret svrgnut sa vlasti 2001. godine.

U Snagama za međunarodnu bezbednosnu pomoć Sjedinjene Države učestvuju sa najvećim brojem vojnika, oko 30 hiljada. Još 32 hiljade marinaca učestvuje u Amerikancima predvođenoj „Operaciji istrajna sloboda“.

Tomas Valasek je specijalista za Avganistan, u Centru za evropsku reformu, sa sedištem u Londonu.

Operacija 'Istrajna sloboda' i snage u sastavu misije NATO saveza povremeno se prepliću. Međutim, njihove različite uloge mogle bi da se svedu na to da se 'Operacija istrajna sloboda' bavi progonom Osame bin Ladena i najaktivnijih lidera Al Kaide i Talibana u Avganistanu, dok snage NATO-a obavljaju funkciju čuvara mira, čiji je posao da pomognu centralnu vladu u uspostavljanju kontrole u zemlji. Naravno da se ta dva zadatka prepliću, jer je zadatak čuvanja mira u Avganistanu teži nego što se prvobitno mislilo. Čuvari mira pretvoreni su u borce,“ kaže Valasek.

U julu, broj poginulih američkih i drugih vojnika NATO-a bio je najveći do sada, ukupno 76, od kojih su 45 bili američki vojnici.

Taliban je uoči održavanja predsedničkih izbora znatno pojačao napade. Analitičari navode da se borbe i dalje vode uglavnom na jugu, ali da je Taliban proširio krug akcija na istok i prema relativno mirnom severu.

Šon Kej, sa Univerziteta Ohajo Veslijen, kaže da je u proteklih nekoliko godina Taliban izmenio svoju taktiku.

Taliban je usvojio taktiku iz Iraka -- samoubilački bombaški napadi, kojih nije bilo u Avganistanu, postali su sve učestaniji. Takođe su veoma opasne takozvane improvizovane eksplozivne naprave, koje se postavljaju pored puta,“ ističe Kej.

Majkl Vilijams, sa Londonskog Univerziteta, kaže da se Taliban služi klasičnom metodom „udri pa beži“.

Talibani verovatno smatraju da trenutno imaju prednost – ali teško je reći da li je to tačno ili ne. Oni, u stvari, ne kontrolišu veliku teritoriju. Oni samo uznemiravaju. Dok snage NATO-a moraju da preuzmu, očiste i trajno kontrolišu teritoriju, Taliban treba samo da upadne, izvrši udar i pobegne stvarajući haos, što je znatno lakše sprovesti i otežava posao savezničkim snagama,“ navodi Vilijams.

Čarls Kapčan, ekspert Saveta za spoljnopolitička pitanja, u Vašingtonu, kaže da je borba protiv pobunjnika uvek bila teška, jer pobunjenici obično pobegnu pre nego što mogu da budu uhvaćeni.

Što se tiče Avganistana, oni mogu da prebegnu preko granice u Pakistan. Uprkos napada američkim bespilotnim letelicama na pakistanskoj teritoriji, Sjedinjenim Državama nije dozvoljeno da upućuju trupe na teritoriju Pakistana. Taliban u izvesnom smislu iam bezbedno utočište jer može da prelazi granicu u Avganistan, nanese štetu i vrati se u Pakistan,“ kaže Kapčan.

Po oceni mnogih eksperata ako Severnoatlantski savez ne bude uspeo da pobedi Taliban i pomogne stabilizaciju Avganistana njegov kredibilitet biće doveden u pitanje.

Majkl Vilijams sa Londonskog Univerziteta ovako opisuje kako bi izgledao Avganistan ukoliko bi misija NATO-a uspela.

„Uspeh u Avganistanu bi za Sjedinjene Države i njihove saveznike značio uspostavljanje relativne stabilnosti u zemlji sa centralnom vladom, koja uživa lojalnost frakcija na vlasti u autonomnim pokrajinama, koje brinu o sopstvenoj bezbednosti i sprečavaju da bilo kakva teroristička organizacija stekne utočište u zemlji,“ rekao je Vilijams.

Vilijams kao i drugi analitičari smatraju da je takav Avganistan moguć samo pod uslovom da međunarodna zajednica osigura potrebnu ekonomsku, finansijsku i drugu pomoć za obnovu zemlje. Oni ističu da NATO savez neće moći sam da stabilizuje situaciju u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG