Linkovi

Srbija i Kina dogovorile strateško partnerstvo


Predsednici Srbije i Kine Boris Tadić i Hu Đintao postigli su danas u Pekingu dogovor o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Pored razgovora Tadića i Hua, delegacija Srbije prvog dana posete Kini učestvovala je i na Trgovinsko-investicionom forumu, a potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mladjan Dinkić i kineski ministar trgovine Ćen Deming, potpisali su sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Agencija Sinhua prenosi da je kineski predsednik Hu Đintao je u razgovoru s Tadićem rekao da će poseta delegacije Srbije podići bilateralne odnose na viši nivo. "Otkada ste postali predsednik Srbije, Vi ste cenili srpsko-kineske odnose i doprineli razvoju bilateralnih veza", rekao je Hu. U zajedničkoj izjavi objavljenoj posle susreta dvojice predsednika, navodi se da "širenje i produbljivanje tradicionalno prijateljskih odnosa... predstavlja zajedničku težnju dva naroda" i dodaje da će "doprineti unapredjenju harmonije u svetu".

U nastavku posete, predsednik Tadić će sutra razgovarati s kineskim premijerom Ven Điabaom i predsednikom parlamenta Vu Banguom.

XS
SM
MD
LG